Körözés

Megbukott az FBI legkeresettebb nője

Évekig tartó hallgatás után az állítólagos kriptohamisító, Ruja Ignatova eladásra kínálta londoni luxuslakását.

2023.01.22 17:55ma.hu

Ruja Ignatova neve, akit az Egyesült Államok azzal vádol, hogy több mint 4 milliárd dollárt csalt ki a befektetőktől, nemrég egy Londonban eladóvá vált luxusingatlannal kapcsolatban merült fel. A jogi beadvány az első életjel a német állampolgárról, mióta több mint öt évvel ezelőtt nyomtalanul eltűnt.

Az Ignatovát képviselő ügyvédek a múlt héten tettek igényt a négy hálószobás lakásra - jelentette csütörtökön az iNews. Az ingatlan korábban egy Guernsey-n bejegyzett cég nevén volt, de 2021-ben a BBC újságírói felfedezték, hogy Ignatova tulajdona lett.

A lakást a múlt héten 11 millió font (13,6 millió dollár) áron hirdették meg eladásra, és a Knight Frank aukciósház "lenyűgöző négy hálószobás penthouse"-ként jellemezte. Vasárnaptól azonban már nem elérhető a hirdetés.

Ignatova, akit a médiában "Kriptokirálynő" néven ismertek, a OneCoin alapítója, amely értéktelen tokeneket adott el, a vásárlók pedig csak későn jöttek rá, hogy nem tudják valódi pénzre váltani. A befektetőknek extra tokeneket ígértek, ha további befektetőket toboroznak, és a piramisjáték addig duzzadt, amíg a cég az FBI szerint "több mint 4 milliárd dollárt csalt ki az áldozatoktól".

Mivel a befektetők egyre türelmetlenebbek lettek, és a régóta ígért szolgáltatás sem valósult meg,a nő 2017 októberére Lisszabonba tervezett egy beszédet, amelynek során megígérte, hogy megmondja nekik, mikor adhatják el végre a tokenjeiket. Ignatova azonban soha nem jelent meg, és az FBI szerint az utolsó ismert mozgása az volt, hogy még abban a hónapban felszállt egy járatra Bulgáriából - ahol született - a görög fővárosba, Athénba.

Egy New York-i bíróság 2017 októberében elfogatóparancsot adott ki Ignatova letartóztatására, és 2018-ban csalással, pénzmosással, értékpapírcsalással és összeesküvéssel vádolták meg. Jelenleg ő az egyetlen nő az FBI tíz legkeresettebb szökevényének listáján, és az ügynökség 100 000 dolláros jutalmat ajánl fel az elfogásához vezető információkért.

Ignatova igénye a lakásra "az egyik legérdekesebb fejlemény a történetben" - mondta az iNewsnak Jamie Bartlett, aki a Onecoin-sagával foglalkozó podcast házigazdája. "Ez azt sugallja, hogy még mindig él, és valahol vannak olyan dokumentumok, amelyek létfontosságú nyomokat tartalmaznak a közelmúltbeli tartózkodási helyére vonatkozóan".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.