Háború

A Kreml válaszlépéseket fogalmaz meg a Nyugat olajárkorlátozására

Oroszország csak a saját érdekeit fogja követni, mondja Dmitrij Peszkov.

2022.12.09 14:58ma.hu

Oroszország úgy fog reagálni az EU és a G7-országok által nemrég bevezetett olajárplafonra, hogy az a legjobban szolgálja Moszkva érdekeit - közölte pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Egyúttal figyelmeztetett, hogy a nyugati országok lépése pusztítást fog okozni a globális olajpiacokon.

"A globális energiapiac potenciális destabilizációjáról beszélünk, arról beszélünk, hogy ez gyakorlatilag a piaci viszonyok és a piaci árképzési folyamat mesterséges felváltása" - mondta a nyugati szövetségesek múlt héten életbe lépett büntetőintézkedését kommentálva.

Peszkov ismét kiemelte, hogy Oroszország nem fog kereskedni az olajárkorlátozást támogató országokkal.

"Ez még középtávon is további kihívásokat jelenthet a piacok stabilitása szempontjából, de Oroszország természetesen úgy fog reagálni, ahogy az érdekeinek a legjobban megfelel" - tette hozzá.

Az orosz tengeri olajexportra vonatkozó, hordónként 60 dolláros árplafont az EU, a G7-országok és Ausztrália december 5-én vezette be. Ez megtiltja a nyugati cégeknek, hogy biztosítást, illetve egyéb szolgáltatásokat nyújtsanak orosz olajszállítmányokhoz, hacsak a rakományt nem a meghatározott áron vagy az alatt vásárolják meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.