Járvány

Egy hét alatt csaknem tízmillió légúti fertőzés történhetett Németországban

Ilyen magas számokat eddig csak az erős influenzahullámok legsúlyosabb heteiben regisztráltak.

2022.12.09 12:15MTI

A koronavírus-világjárvány előtti évekhez képest jóval erősebben indult Németországban az akut felső légúti fertőzések őszi-téli szezonja, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) pénteken ismertetett adatai szerint egy hét alatt csaknem tízmillió megbetegedés történhetett.

Az RKI kimutatása szerint az utóbbi hét napon nagyjából kétmillióan fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, és 9,5 millió lehet az új megbetegedések száma.

Ilyen magas számokat eddig csak az erős influenzahullámok legsúlyosabb heteiben regisztráltak. A szezon a szokásosnál korábban is kezdődött, már októberben emelkedésnek indult az akut légúti fertőzések száma. Ugyanakkor a rendelők nagy forgalma részben annak tulajdonítható, hogy az emberek már enyhe tünetekkel is orvoshoz fordulnak - emelte ki az RKI heti jelentését ismertetve az ARD országos köztelevízió.

A betegektől az utóbbi héten vett minták többségében, 51 százalékában influenzavírust találtak. A második leggyakoribb kórokozó a légúti óriássejtes vírus (RSV) 15 százalékos aránnyal. Ez főleg kisgyermekeket fertőz meg, és terjedése több tartományban már a teljesítőképességet fenyegető mértékben terheli a csecsemő- és gyermekgyógyászati kórházi osztályokat és a gyermekgyógyászati klinikákat. Az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) a minták 4 százalékában mutatták ki.

A SARS-CoV-2 terjedésének fékezését szolgáló korlátozások miatt az utóbbi két évben elmaradt az influenzajárvány Németországban, ezért szakértők attól tartanak, hogy az új szezonban egy átlagos évhez képest több ember szervezete lehet fogékony az influenzavírusra, amely előtt ismét nagyobb tér nyílik, mert a koronavírus-járvány enyhülésével a legtöbb korlátozást visszavonták.

Azonban a szezon lefolyását az eddigi adatok alapján nemigen lehet megjósolni, mert az influenzahullámok gyakran csak a január-februári időszakban tetőznek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.