Illegális bevándorlás

Europol: több mint 60 embert állítottak elő, mert Fehéroroszországon keresztül migránsokat csempésztek az EU-ba

A főként szíriai és török állampolgárokból álló bűnözői hálózat iraki migránsok eljutását szervezte Bagdadból az Európai Unióba.

2022.12.08 17:37MTI

Iraki migránsok uniós bejutását segítő migránscsempész-hálózat 61 feltételezett tagját állították elő Németországban, Litvániában és Lengyelországban - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.

Az uniós szervezet tájékoztatása szerint a főként szíriai és török állampolgárokból álló bűnözői hálózat iraki migránsok eljutását szervezte Bagdadból az Európai Unióba.

Az Irakban toborzott migránsok Törökországon keresztül repülővel Oroszországba, majd onnan szintén repülőgéppel Fehéroroszországba utaztak, mielőtt Lettország, Litvánia vagy Lengyelország határain keresztül beléptek volna az unióba. A végső állomás túlnyomórészt Németország és Finnország volt.

A bűnözői hálózat több mint száz esetben juttatta migránsok csoportjait az Európai Unióba. A gyanúsítottak a migránsoktól három- és 15 ezer euró (1,2 millió - 6,2 millió forint) közötti összeget kértek, a becsült pénzmozgás értéke meghaladja 16 millió eurót.

Az észt, a német, a lett, a litván és a lengyel nemzeti hatóságok december 7-én végrehajtott művelete során a csoport által szervezett 12 illegális határátlépést jegyeztek fel, melynek során 30 migráns uniós belépését akarták megvalósítani.

A csoport tevékenységének részleteit ismertetve közölték, a migránscsempészetben résztvevők többségében nem ismerék egymást személyesen. A kifizetéseket a közvetítőkkel működő, nem hivatalos hawala rendszer segítségével és kriptovaluta használatával rendezték. A főként ukrán állampolgárságú sofőröket a migránsokról végső érkezési helyükön készült fényképek ellenében fizették ki.

Az Europol beszámolt arról is, hogy egyeseket magukra hagytak, miután Fehéroroszországba érkeztek. Mivel a migránsok nem tudtak visszatérni hazájukba, maguk szervezték meg az unióba vezető illegális határátlépésüket. Többségük a közösségi média üzenetküldő felületein elérhető számos csoport egyikét használta arra, hogy a határ menti területekről főként Németországba jusson. A járművezetők fejenként 500 és 1000 euró közötti összeget kértek. A migránsok gyakran életveszélyes körülmények között megtett utazásokról számoltak be. Egy esetben Németországban egy migránst holtan találtak, akit a sofőr súlyos egészségi állapotban hagyott magára a német-lengyel határ közelében - tájékoztatott az uniós rendőrségi együttműködési szervezet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.