Jog

ET: folyamatos a túlzsúfoltság a belga börtönökben, nincs elegendő munkaerő

A fogvatartottak közötti erőszak állandó probléma.

2022.11.29 13:05MTI

Folyamatos a túlzsúfoltság a belgiumi börtönökben, nincs elengedő személyzet, ennek következtében a fogvatartottak közötti erőszak állandó probléma a büntetésvégrehajtási intézményekben - mutatott rá a strasbourgi székhelyű Európa Tanács kínzás és embertelen bánásmód elleni szakbizottsága (CPT) kedden közétett jelentésében.

A tanács belgiumi börtönviszonyokat vizsgáló szakbizottsága 2020-es ad hoc látogatásának eredményeit összegző jelentés szerint, a meglátogatott intézmények többnyire megfelelően felszereltek, de a börtönépületek korszerűtlenek: a tisztálkodó helyiségek gyakran nincsenek teljesen elkülönítve a celláktól, és tisztaságuk is "hagy maga után kívánnivalót". Ez különösen a pszichiátriai részlegekre jellemző - állapította meg a CPT.

A CPT felszólította a hatóságokat, hogy az Európa Tanács ajánlásaival összhangban csökkentsék a börtönök zsúfoltságát, és tegyenek határozott lépéseket a fogvatartottak közötti erőszak felszámolására.

A küldöttség megállapította továbbá, hogy az elítéltek rabok többségének - különösen az előzetes letartóztatásban lévőknek - semmilyen szervezett tevékenységet nem kínálnak a börtönök, így azok a nap nagy részét cellájukban töltik. A CPT a munkaerő ellátottságát illetően megállapította, hogy magas a betöltetlen állások száma, nagymértékű a személyzet hiánya, ennek következtében alacsony szintű a biztonsági jelenlét a fogvatartottak elhelyezésére szolgáló területeken. "Ezt a helyzetet továbbra is súlyosbítják a börtönszemélyzet gyakori sztrájkjai" - emelte ki a beszámoló.

A szakbizottság szerint ugyanakkor, a meglátogatott intézményekből nem érkezett olyan jelentés, amely arra utalt volna, hogy a fogvatartottakat fizikailag bántalmazná a börtönszemélyzet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.