Hadsereg

Szimulált támadással tesztelték a NATO-szövetségesek a romániai légvédelmi rendszert

A hadgyakorlaton török F-16-os, spanyol Eurofighters harci repülőgépek, amerikai, elektronikai hadviselésre kialakított Growler repülőgépek, és a Charles de Gaulle repülőgép-hordozóról felszállt Rafale repülőgépek vettek részt.

2022.11.23 20:50MTI

Nemzetközi hadgyakorlatot tartottak NATO-szövetségesek a romániai légvédelmi és rakétavédelmi rendszer tesztelésére szerdán, miután egy héttel korábban egy lengyel területen lezuhant eltévedt rakéta rávilágított az észak-atlanti szövetség rakétapajzsának hiányosságaira - közölte a román Agerpres hírügynökség.

A ramsteini szövetséges légi parancsnokság tájékoztatása szerint a Romániába telepített francia légvédelmi rendszer sikeresen hatástalanította a szövetséges repülőgépek által szimulált támadást.

A hadgyakorlaton török F-16-os, spanyol Eurofighters harci repülőgépek, amerikai, elektronikai hadviselésre kialakított Growler repülőgépek, és a Charles de Gaulle repülőgép-hordozóról felszállt Rafale repülőgépek vettek részt.

"Válaszképpen Oroszország Ukrajna ellen indított háborújára tovább erősítjük védelmi és elrettentő képességünket a NATO keleti szányán" - idézte az Agerpres Oana Lungescu NATO-szóvivőt.

Lungescu elmondta: a szövetség növelte a légtérvédelmi járőrözésben részt vevő harci gépek számát, és további szárazföldi, illetve hadihajókon elhelyezett légvédelmi rendszereket telepített a térségbe.

"Az ehhez hasonló gyakorlatok garantálják, hogy a NATO-erők képesek együttműködni, és készek elhárítani bármilyen fenyegetést bármely irányból" - mutatott rá a szóvivő.

Franciaország májusban telepített Romániába SAMP/T típusú légvédelmi rendszert, amelyet úgy alakítottak ki, hogy képes legyen megvédeni a robotrepülőgépek, taktikai ballisztikus rakéták, drónok és repülőgépek támadásától a harci alakulatokat, repülőtereket, kikötőket és más fontos objektumokat.

Számos más szövetséges ország is telepített hasonló fegyvereket a NATO keleti szárnyára az ukrajnai orosz inváziót követően: Szlovákia rakétavédelmét német, Lengyelországét pedig amerikai Patriot elhárító rendszerek segítik, de az ukrán légvédelem egy eltévedt rakétájának lengyelországi becsapódása egyértelművé tette, hogy a NATO-nak ki kell küszöbölnie légvédelme hiányosságait - írta a román állami hírügynökség.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.