Energiaválság

A fenyegető energiaválság ellenére újabb atomreaktort állítottak le egy uniós országban

A belgiumi Doel erőmű négy reaktorának egyikét "végleg" kikapcsolják.

2022.09.25 14:38ma.hu

A belgiumi Doel atomerőmű egyik reaktora pénteken "végleg" leállt - erősítette meg üzemeltetője. A fenyegető energiaválság ellenére, amelyet az ukrajnai háború miatt Moszkva ellen bevezetett szankciók súlyosbítanak, a belga kormány úgy döntött, hogy folytatja a régóta tervezett nukleáris leállítást.

Az Electrabel energetikai vállalat közleményében kifejtette, hogy a Doel 3 reaktort a 2003-as, "az atomenergia fokozatos kivonásáról az ipari villamosenergia-termelésből" szóló törvénynek megfelelően kapcsolják le.

"Ez azt jelenti, hogy a Doel 3 az első belga atomerőmű, amely végleg leállítja a villamosenergia-termelést" - közölte a vállalat.

A reaktor működésének utolsó napján több tucatnyi ember vett részt a Doel 3 bezárása elleni tiltakozáson. "Miért kell leállítani a tiszta atomenergiát a súlyosbodó energia- és klímaválságban?" - állt az egyik transzparensen.

Eközben a belga Elia áramszolgáltató szóvivője az AFP-nek azt mondta, hogy "elegendő termelőkapacitás áll rendelkezésre a kereslet kielégítésére".

A Doel és Tihange atomerőművek között megosztva mind a hét belga reaktor, amelyek az ország villamosenergia-szükségletének mintegy felét fedezik, 2025-ig bezárásra került volna.

A nehéz téltől való félelem azonban e tervek felülvizsgálatára késztette őket. Márciusban a kormány úgy döntött, hogy tíz évvel meghosszabbítja a Doel 4 és a Tihange 3 működését. E hónap elején a koalíciós kormány ismét heves vitákat folytatott az atomerőművek bezárásának elhalasztásáról.

Az Ukrajnával kapcsolatos problémákon kívül Belgiumnak a szomszédos Franciaországból érkező áramszállítások csökkenésével is szembe kell néznie. Franciaországban, amely minden más európai országnál jobban támaszkodik az atomenergiára, jelenleg 56 atomreaktorának több mint felét leállították karbantartás miatt. Emmanuel Macron elnök csütörtökön azt mondta, hogy Franciaországnak ezen a télen áramot kell importálnia.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban gazdasági "öngyilkossághoz" hasonlította az EU azon törekvését, hogy elzárkózzon az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.