Állatok

Tömegesen pusztultak el nagy ámbráscetek Tasmániában

Egyelőre nem tudni, hogy miért vetődtek partra a hatalmas állatok, de szakértők vizsgálatot indítottak az ügyben.

2022.09.20 10:58MTI

Tizennégy fiatal nagy ámbráscet vetődött partra és pusztult el az ausztráliai Tasmániában - írta honlapján a BBC brit műsorszolgáltató kedden.

A bálnák tetemeire a helyiek bukkantak rá a King-szigeten hétfő délután.

Egyelőre nem tudni, hogy miért vetődtek partra a hatalmas állatok, de szakértők vizsgálatot indítottak az ügyben.

Tasmániában nem ritkák a hasonló esetek.

A helyi kormányzat egyik szóvivője elmondta: légi expedíciót indítanak annak felderítésére, hogy vannak-e más bajba jutott állatok a térségben.

A nagy ámbráscet kifejlett állapotban 18 méter hosszú és 45 tonna lehet.

Vanessa Pirotta kutató szerint az elpusztult bálnák fiatal, bajba jutott hímek lehettek. Pirotta rámutatott, hogy a nagy ámbráscetek ritkán merészkednek a part közelébe. A kutató szerint a tengeri állatok elnavigálhatták magukat, vagy egy beteg, esetleg eltévedt vezetőt követhettek, netán megriadtak valamitől, és így kerülhettek sekélyebb vizekre.

2020 szeptemberében több mint 380 gömbölyűfejű delfin pusztult el ugyancsak Tasmánia partjainál. Ez volt a legsúlyosabb ilyen eset Ausztráliában.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.