Háború

Az Amnesty kiáll a jelentése mellett - az ukrán erők veszélybe sodorják a civileket

Az Amnesty teljes mértékben "kiáll" az Ukrajnáról szóló jelentés mellett. A humanitárius jog ukrajnai megsértéséről szóló jelentés "széles körű vizsgálaton" alapult - állítja a civil szervezet.

2022.08.06 07:08ma.hu

Az Amnesty International pénteken közölte, hogy kiáll azon jelentése mellett, amelyben azzal vádolja Kijevet, hogy veszélyezteti a polgári lakosságot azzal, hogy katonai eszközeit iskolák és lakónegyedek területén helyezi el. A vizsgálat kivívta az ukrán kormány és Vlagyimir Zelenszkij elnök haragját.

A civil szervezet "teljes mértékben kiáll a kutatásunk mellett" - közölte főtitkára, Agnes Callamard az AFP hírügynökségnek, e-mailben küldött nyilatkozatában. A Twitteren azt is közölte, hogy szervezete "az áldozatok mellett áll, pártatlanul", és ostorozta a "közösségi média csőcselékeket és trollokat", akik támadják az Amnesty vizsgálatait.

"Ezt hívják háborús propagandának, dezinformációnak, félretájékoztatásnak. Ez nem csorbítja pártatlanságunkat és nem változtatja meg a tényeket."

Korábban Zelenszkij azzal vádolta az NGO-t, hogy "a felelősséget az agresszorról az áldozatra hárítja", Oroszországra, illetve Ukrajnára utalva. Az elnök kijelentette, hogy minden olyan jelentés, amely "valamilyen módon" egyenlőségjelet tesz "az áldozat és az agresszor" tettei között, "nem tűrhető".

A csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentés "a nemzetközi humanitárius jog egyértelmű megsértésével" vádolta Kijevet, mivel dokumentálta, hogy Ukrajna a hadseregét a polgári infrastruktúra közelébe helyezi, és ezzel veszélyezteti a polgári életeket. A nem kormányzati szervezet konkrétan azt mondta, hogy az április és július között Ukrajnában felkeresett 29 iskola közül 22-ben talált bizonyítékot jelenlegi vagy korábbi katonai tevékenységre.

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter szerint az NGO célja az volt, hogy "hamis egyensúlyt teremtsen a bűnöző és áldozata között". Moszkva azzal reagált a jelentésre, hogy többször kijelentette, hogy az ukrán csapatok "emberi pajzsként" használják a civileket, és az Amnesty megállapításai csak megerősítik ezt.

Kijev rendszeresen iskolákat és kórházakat használ katonai támaszpontként

A vád azon a kutatáson alapul, amelyet az Amnesty április és július között végzett Ukrajna keleti részén. Tizenkilenc városban és faluban talált bizonyítékot arra, hogy az ukrán erők lakóövezetekből indítottak csapásokat. Több esetben célba vették a megtorló orosz támadásokat, amelyek közül néhányban civilek haltak meg - áll a jelentésben.

Az Amnesty által felkeresett 29 iskola közül 22-ben azt mondták, hogy jelenlegi vagy korábbi katonai tevékenységre utaló bizonyítékokat találtak. Öt helyszínen tanúi voltak annak, hogy az ukrán csapatok kórházakat használtak támaszpontként, ami "a nemzetközi humanitárius jog egyértelmű megsértése".

A legtöbb vizsgált lakóövezet messze volt a frontvonaltól, és a katonai bevetéseknek lettek volna életképes alternatívái - jegyezte meg az Amnesty. A jogvédő csoport azt mondta, nincs tudomásuk arról, hogy Ukrajna megpróbálta volna evakuálni a civileket ezekről a területekről, ahogy azt a nemzetközi háborús szabályok előírják.

"Dokumentáltuk, hogy az ukrán erők veszélyeztetik a civileket és megsértik a háborús törvényeket, amikor lakott területeken tevékenykednek" - mondta Agnes Callamard, az Amnesty International főtitkára.

"Az, hogy védelmi helyzetben van, nem mentesíti az ukrán hadsereget a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartása alól" - tette hozzá. "A hadseregek soha nem használhatnak kórházakat hadviselésre, és csak végső esetben, ha nincs más alternatíva, használhatnak iskolákat vagy polgári otthonokat".

Az Amnesty megjegyezte, hogy néhány helyen, ahol értékelése szerint az orosz erők jogtalan, válogatás nélküli csapásokat mértek lakóövezetekre, nem talált bizonyítékot ukrán csapatok jelenlétére. Az, hogy Ukrajna jogszerűtlenül katonai célokra használt polgári objektumokat, "semmiképpen sem igazolja a válogatás nélküli orosz támadásokat" - hangsúlyozta.

Maria Zakharova külügyminisztériumi szóvivő a jelentésre reagálva azt mondta, hogy Oroszország gyakran kiemelte az Amnesty által leírt módszereket, és többször is jelezte, hogy Ukrajna civileket használ emberi pajzsként.

Moszkva azt állítja, hogy a Kijevből érkező vádakkal ellentétben soha nem céloz meg civil helyszíneket, és hogy minden óvintézkedést megtett a civileket fenyegető kockázatok mérséklésére, amikor az ukrán erőket támadta városokban és falvakban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.