Erőszak

Letartóztatták Joszif Sztálint - videó

Őrizetbe vették a szigetországi Pedagógusok Szakszervezetének vezetőjét, mert tiltott tüntetést tartott.

2022.08.04 13:04ma.hu

A Srí Lanka-i hatóságok szerdán letartóztatták Joszif Sztálint, a szigetországi Tanárok Szakszervezetének vezetőjét a nagyszabású tüntetések nyomán, amelyek miatt az ország elnöke, Gotabaya Rajapaksa menekülni kényszerült az országból és lemondott.

A rendőrség újságíróknak elmondta, hogy a szovjet diktátor névadóját azért tartóztatták le, "mert májusban tüntetést tartott egy bírósági végzést megszegve".

A közösségi médiában terjedő videón hallható, amint a tiltakozó mozgalom egyik legjelentősebb alakjának tartott Sztálin azt mondja, hogy "a tiltakozáshoz való jog demokratikus jog", mielőtt a rendfenntartók elvitték a szakszervezetének colombói irodájából.

Az elmúlt hónapokban Srí Lankán súlyos élelmiszer- és üzemanyaghiány, áramszünetek és rekord infláció miatt tiltakozások voltak, amelyek kezdetben nagyrészt békésen zajlottak. A válságért a Covid-19 járványt okolták, amely csökkentette a sziget turisztikai bevételeit, valamint Rajapaksa vegyszeres műtrágyák betiltását, amely súlyos csapást mért a mezőgazdasági ágazatra.

A zavargások az elnöki palota július 9-i megrohamozásában csúcsosodtak ki, ami arra késztette a hadsereget, hogy biztonságba helyezze az akkori elnököt, Rajapaksát. A tömeges zavargások közepette Rajapaksa és Ranil Wickremesinghe akkori miniszterelnök is bejelentette lemondási szándékát.

A palotát körülbelül tíz napig tartották megszállva, és több tucatnyi videó és fotó mutatja, amint a tüntetők élvezik a kastély és a hatalmas terület luxusát, beleértve az elnöki medencében való úszást és az ágyakon való ugrálást.

Július 13-án Rajapaksa a Maldív-szigetekre, majd Szingapúrba menekült. Másnap lemondólevelet küldött a Srí Lanka-i kormány elnökének. Alig egy héttel később a Srí Lanka-i parlament Ranil Wickremesinghe hatszoros miniszterelnököt választotta a szigetország új elnökévé.

A nagyrészt békés tiltakozó mozgalom "fasiszta" elemei ellen indított, Wickremesinghe által elnöksége első napján bejelentett kemény fellépés során számos aktivistát vádoltak meg közvagyon megrongálásával.

Az egyik tiltakozót azzal vádolták, hogy Rajapaksa italos szekrényét megrohamozta, lehajtott egy sört, majd az elnöki korsóval elmenekült. Egy másik tüntetőt, egy szakszervezeti aktivistát a colombói kikötőből letartóztattak, mert ellopott két hivatalos zászlót a palotából, és ágyneműnek és szarongnak használta őket. Mindkét aktivista állítólag azzal buktatta le magát, hogy videókat és fotókat tett közzé magáról a közösségi médiában.

Srí Lanka új elnöke, aki korábban azt állította, hogy "a megosztottság ideje lejárt", máris nemzeti és nemzetközi bírálatok tárgyává vált a tüntetések kezelése miatt.

Kedden a New York-i székhelyű Human Rights Watch azt állította, hogy a Srí Lanka-i hadsereg Wickremesinghe megválasztása óta igyekszik visszaszorítani a "békés ellenvéleményt" a tüntetők, aktivisták, ügyvédek és újságírók megfélemlítése, megfigyelése és önkényes letartóztatása révén.

A szervezet példaként említette, hogy a biztonsági erők július 22-én rajtaütöttek egy kormányellenes tiltakozó táboron az elnöki hivatal előtt Colombóban. A rendőrség szerint a razzia kilenc letartóztatáshoz vezetett, az őrizetbe vettek közül ketten megsérültek. A tüntetés szervezői azt állították, hogy több tucat ember megsérült, köztük több újságíró.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.