Energiaválság

A Siemens hazugsággal vádolja a Gazpromot

Elfajul a vita Oroszország és Németország között az Északi Áramlat-1 gázvezeték egyik kritikus alkatrésze miatt.

2022.08.04 09:29ma.hu

A Siemens Energy állítólag hazugsággal vádolta meg az orosz energiaipari óriáscéget, a Gazpromot, amikor azt állította, hogy nemzetközi szankciók akadályozzák az Északi Áramlat-1 Németországból Oroszországba tartó gázvezeték egyik turbinájának visszaszállítását.

"Minden, amit lehetett mondani ebben a kérdésben, már elhangzott, még a német kancellár is ott volt és beszélt, nincs mit mondani... A turbina ellen nincsenek uniós szankciók, ez egyszerűen nem igaz" - idézte az RBC orosz üzleti hírportál a Siemens Energy egyik képviselőjét csütörtökön.

Oroszország naponta "különböző okokra" hivatkozik arra vonatkozóan, hogy a turbinát miért nem fogadhatja el a Gazprom - közölte az RBC által idézett Siemens Energy. A cég szerint ha Oroszország valóban át akarná venni a berendezést, az már megtörtént volna.

Szerdán a Gazprom közölte, hogy a nyugati szankciók lehetetlenné teszik az Északi Áramlat turbina Németországból Oroszországba történő szállítását.

"Kanada, az EU és az Egyesült Királyság szankciós rendszerei, valamint a Siemens részéről a jelenlegi helyzetnek a jelenlegi szerződéses kötelezettségekkel való összeegyeztethetetlensége lehetetlenné teszi a 073-as hajtómű leszállítását a Portovaya [kompresszorállomás] számára" - áll a Gazprom közleményében.

Korábban szerdán Christian Bruch, a Siemens Energy vezérigazgatója azt mondta, hogy a német vállalat minden feltételt teljesített a javított turbina Oroszországba való visszaküldéséhez. Bruch szerint a vállalat "rendkívül érdekelt" a folyamat előrehaladásában, és az orosz fél részéről hiányzó dokumentumokat okolta a késedelemért. Olaf Scholz német kancellár megtekintette az Északi Áramlat turbináját, és kijelentette, hogy az üzemkész, és bármikor elküldhető Oroszországba.

Június közepén a Gazprom a kapacitás 40%-ára csökkentette az Északi Áramlaton keresztül történő gázszállítást, mivel a Siemens a Moszkva elleni ottawai szankciók miatt nem küldte vissza időben a turbinát a Kanadában végzett javítás után. Berlin nyomására Kanada beleegyezett, hogy a turbinát Németországba, majd onnan Oroszországba küldjék.

Július 25-én a Gazprom megerősítette, hogy megkapta a Siemens-től a turbinára vonatkozó dokumentumokat. Az orosz vállalat szerint azonban a papírok nem tisztázták a szankciók miatt felmerült kérdéseket, és az alkatrész Németországba szállítása szerződésszegésnek minősül.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.