Háború

Keményen beolvasott Putyin a NATO-nak

Az orosz elnök megosztotta gondolatait a legutóbbi NATO-csúcstalálkozóról és Moszkva katonai céljairól.

2022.06.30 08:36ma.hu

Oroszország ukrajnai céljai nem változtak - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán a türkmenisztáni Aszgabatban tartott sajtótájékoztatóján.

"Semmi sem változott" - erősítette meg Putyin, aki szerint a végső cél "a Donbász felszabadítása, ezeknek az embereknek a védelme és olyan feltételek megteremtése, amelyek garantálják magának Oroszországnak a biztonságát. Ennyi."

Az elnök tisztázta, hogy míg a célok ugyanazok maradnak, az elérésükhöz alkalmazott taktika változhat aszerint, hogy a hadsereg mit tart megfelelőnek. Mindazonáltal ragaszkodott ahhoz, hogy "minden a terv szerint halad".

"Nem beszélek határidőkről, soha nem is szoktam, mert ilyen az élet, ez a valóság. Határidőket szabni helytelen, mert ez a harcok intenzitásával függ össze, az intenzitás pedig közvetlenül összefügg a lehetséges áldozatokkal. Nekünk pedig mindenekelőtt az emberek életének megőrzésére kell gondolnunk" - mondta.

A NATO-főtitkár azon megjegyzését kommentálva, hogy a blokk 2014 óta készül egy konfliktusra, Putyin azt mondta, hogy ez "nem újdonság" Moszkva számára. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok már régóta külső ellenséget keres, hogy a szövetségeseket Washington köré gyűjtse, és Oroszország jobban megfelel erre a szerepre, mint Irán.

"Ez ismét megerősíti azt, amit mindvégig mondtunk: a NATO egy hidegháborús reliktum. Mindig azt mondták nekünk, hogy a NATO megváltozott, hogy most már egy politikai blokk, de mindenki kereste a lehetőséget és az indoklást, hogy új lendületet adjon neki, mint kifejezetten katonai szervezetnek. És tessék, megtették."

A Finnország és Svédország blokkhoz való csatlakozásával kapcsolatos kérdésekre válaszolva Putyin azt mondta, hogy teljesen hamis, hogy a Nyugat ezt Oroszország vereségeként állítja be, amely a NATO távol tartására tett kísérletet.

"Svédországgal és Finnországgal nincsenek olyan problémáink, mint sajnos Ukrajnával" - mondta. "Nincsenek területi vitáink, nincs semmi, ami miatt aggódnánk Finnország és Svédország NATO-tagsága miatt. Ha akarnak, hát tegyék".

"Világosan meg kell érteniük, hogy korábban nem voltak fenyegetések, de most, ha ott katonai erők és infrastruktúra található, akkor kénytelenek leszünk válaszolni címről címre, és ugyanilyen fenyegetéseket fogunk létrehozni azokon a területeken, ahonnan fenyegetnek minket" - figyelmeztetett Putyin. "Ez nyilvánvaló. Nem értik meg? Korábban minden rendben volt közöttünk, de most feszültség lesz, természetesen, ismétlem, ha fenyegetnek minket".

Putyin ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Moszkva nem tartja olyan veszélyesnek a Stockholmból és Helsinkiből érkező potenciális fenyegetéseket, mint amilyenek az elmúlt években Kijevből érkeztek.

"Számunkra Finnország és Svédország a NATO-ban teljesen más, mint Ukrajna a NATO-ban."

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.