Terrorizmus

Elfogták az Iszlám Állam egyik magas rangú vezetőjét

A rajtaütést két helikopterrel hajtották végre egy Aleppótól északra fekvő, török határ menti faluban.

2022.06.16 20:55MTI

Amerikai kommandósok elfogták az Iszlám Állam nemzetközi terrorhálózat egyik magas rangú vezetőjét fogták csütörtök éjjel Szíriában - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű civil szervezet (OSDH).

A Szíriában és Irakban állomásozó, amerikai vezetésű dzsihadistaellenes koalíció nem sokkal később megerősítette, hogy az akciót ők hajtották végre.

Az elfogott személyről csak annyit árultak el, hogy az Iszlám Állam egyik szíriai vezetője, aki robbantásokkal is foglalkozott. Az AFP hírügynökség koalíciótól származó információja szerint Háni Ahmed al-Kurdiról, a terrorszervezet korábbi rakkai vezéréről van szó. A szír emberi jogi szervezet igazgatójának a helyi lakosok azt mondták, Fejszál néven ismerték az elfogott férfit, aki szerintük is Rakkából érkezett.

A rajtaütést két helikopterrel hajtották végre egy Aleppótól északra fekvő, török határ menti faluban, amely a törökbarát szír fegyveresek ellenőrzése alatt áll. A helikopterek földet érése után rövid tűzharc alakult ki, de a férfit gyorsan elfogták, az akcióban senki sem sebesült meg.

Az amerikai különleges haderő akciói ritkának számítanak Szíriában. A legutóbbi ilyen műveletre februárban került sor, amikor az Iszlám Állam aktuális vezetőjeként számon tartott Abu Ibrahim al-Hasemi al-Kurasit ölték meg, szintén Északnyugat-Szíriában.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.