Háború

Lavrov megmagyarázta Oroszország geopolitikai stratégiáját

A külügyminiszter diákoknak beszélt Oroszország gazdasági és politikai terveiről, valamint a Nyugattal való jövőbeli kapcsolatokról.

2022.05.24 15:12ma.hu

Moszkva arra számít, hogy a Nyugat diktatórikusabbá válása miatt a globális ügyekben fokozódik a gazdasági együttműködés Kínával - figyelmeztetett hétfőn Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Oroszország független országokkal kíván kapcsolatokat építeni, és eldönti, hogyan viszonyul a Nyugathoz, ha és amennyiben az észhez tér - tette hozzá.

"Most, hogy a Nyugat diktátori pozíciót vett fel, gazdasági kapcsolataink Kínával még gyorsabban fognak növekedni" - mondta Lavrov az egyik elődjéről elnevezett moszkvai elit oktatási intézmény, a Primakov-iskola diákjainak. Jevgenyij Primakov 1996-98 között külügyminiszter, majd miniszterelnök volt.

"Az államkasszába befolyó közvetlen bevételek mellett ez lehetőséget ad a Távol-Kelet és Kelet-Szibéria fejlesztési terveinek megvalósítására" - tette hozzá. "A Kínával közös projektek többsége ott összpontosul. Ez egy kiváló helyzet számunkra, hogy kiaknázzuk a lehetőségeinket a csúcstechnológia területén, beleértve az atomenergiát, de számos más területen is."

Az Ukrajnában zajló zavargásokkal kapcsolatban Lavrov elmondta, hogy Moszkva megpróbálta megoldani a donbászi válságot, de a Nyugat csak "bátorította a kijevi rezsim arrogáns álláspontját".

Most a Nyugat "dühösen reagál" arra, hogy Oroszország megvédi "teljesen legitim, alapvető érdekeit" - mondta Lavrov. A nyugati vezetők "szlogeneket kiabálnak" és kijelentik, hogy "le kell győzniük Oroszországot", vagy Oroszországot "vesztésre kell kényszeríteniük a csatatéren", anélkül, hogy megértenék Oroszország történelmét vagy természetét - tette hozzá.

"Biztosan rosszul tanultak az iskolában" - mondta Lavrov.  

"Meggyőződésem, hogy ennek végül vége lesz. A Nyugat végül fel fogja ismerni a valóságot a helyszínen. Kénytelen lesz beismerni, hogy nem támadhatja folyamatosan büntetlenül Oroszország - vagy az oroszok, bárhol is éljenek - létfontosságú érdekeit" - tette hozzá.

Ha és amikor a Nyugat észhez tér, és fel akar ajánlani valamit a kapcsolatok újrafelvételére, Oroszország "komolyan meg fogja fontolni, hogy szükségünk lesz-e rá vagy sem" - mondta a külügyminiszter a középiskolásoknak.

Moszkva nem csupán az importhelyettesítés stratégiáját valósítja meg válaszul az oroszellenes szankciókra, hanem "fel kell hagynia azzal, hogy bármilyen módon függjön bárminek a nyugati szállításától", és saját képességeire és azokra az országokra kell támaszkodnia, amelyek "bizonyították megbízhatóságukat" és önállóan cselekszenek - magyarázta Lavrov.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.