Háború

Ukrajna életfogytiglani börtönbüntetést szabott ki egy 21 éves orosz katonára

A kijevi bíróság háborús bűnökben találta bűnösnek az őrmestert.

2022.05.23 17:29ma.hu

Vadim Sishimarin orosz katonát háborús bűnök miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte egy kijevi bíróság. Az ügyészek azzal vádolták a 21 éves őrmestert, hogy az orosz katonai offenzíva első napjaiban agyonlőtt egy idős civilt az északkelet-ukrajnai Szumi régióban.

Az orosz katona az ukrán törvények szerint lehetséges legszigorúbb büntetést kapta, mivel a halálbüntetés 2000 óta tilos az országban.

Sishimarin "megsértette a háborús szabályokat és szokásokat", és "bűnösnek kell nyilvánítani, és életfogytiglani börtönbüntetéssel kell sújtani" - mondta a bíró.

Sishimarin ügyvédei azt mondják, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen, és egészen az Emberi Jogok Európai Bíróságáig akarnak elmenni, ha a felsőbb ukrán bíróságok helybenhagyják az ítéletet.

Korábban hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy Moszkva aggódik a katona pere miatt, különös tekintettel arra, hogy Oroszország jelenleg nem képes "a helyszínen megvédeni az érdekeit".

Az orosz intézmények jelenleg nem tudják Ukrajnában végezni tevékenységüket - magyarázta Peszkov. "Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem fogjuk megfontolni a további kísérletek lehetőségét [a katona megsegítésére] más csatornákon keresztül" - tette hozzá.

Oroszország a konfliktus kezdete óta kitart amellett, hogy hadserege nem civileket vesz célba, miközben csak az ukrán erőket és a katonai infrastruktúrát támadja.

Moszkva maga is számos büntetőeljárást indított az ukrán hadsereg tagjai ellen az orosz hadifoglyokkal való rossz bánásmód, a donbásszi és oroszországi lakott területek lövöldözése és más jogsértések miatt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.