Nigéria

Megvertek és élve elégettek egy diáklányt istenkáromlás vádja miatt

Az áldozat muszlim vallást sértő tartalmakat osztott meg egy WhatsApp-csoportban.

2022.05.13 08:16MTI

Megvertek és élve elégettek diáktársai Nigériában egy lányt, akit azzal vádoltak meg, hogy muszlim vallást sértő tartalmakat osztott meg egy, a diákság részére létrehozott WhatsApp-csoportban - közölte csütörtökön két szemtanú a helyi média munkatársaival.

Az eset nyomán haladéktalanul bezárták a Nigéria északnyugati Sokoto államában működő iskolát. A nyugat-afrikai állam déli vidékein többnyire keresztények, az északin pedig muszlimok élnek. Mindemellett az ilyen incidensek ritkaságszámba mennek.

Az egyik, névteleséget kérő szemtanú beszámolója szerint a WhatsApp-csoportban a muszlim diákok egyike az iszlámmal kapcsolatos bejegyzést tett, amelyet a későbbi áldozat bírálni kezdett.

"Hangfelvételt készített, amelyben istenkáromló megjegyzéseket tett az iszlám prófétájáról, ezt közzétette a csoportban, s aztán ez váltotta ki a történteket" - tette hozzá.

Az iskola biztonsági szolgálata és a rendőrség megpróbálta megmenti a lány életét, de a diákok túlerőben voltak. "A rendőrség könnygázt vetett be a diákokkal szemben... aztán lövéseket adott le a levegőbe, hogy feloszlassa a diákok tömegét, de azok ellenálltak" - mondta Summayya Usman Inname, másodéves hallgató. Hozzátette, hogy a feldühödött diákok kövekkel és botokkal verték meg, majd felgyújtották áldozatukat.

A sokotói Shehu Shagari főiskola tudatta, hogy a történtek nyomán határozatlan időre bezár. A Sokotói Szultanátus Tanácsa közleményben ítélte el "a sajnálatos esetet (...), amely az intézmény egyik diákjának halálát eredményezte".

2007-ben egy északkelet-nigériai középiskola diákjai halálra verték egyik tanárnőjüket, akit a Korán meggyalázásával vádoltak meg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.