Ukrajnai háború

Először volt halálos áldozata egy Oroszország elleni ukrán támadásnak

A falu lakosait evakuálták.

2022.05.12 15:41MTI

Először volt halálos áldozata az Oroszország ellen végrehajtott ukrán támadásoknak - közölték csütörtökön orosz hírügynökségek.

A határmenti Belgorod megyében lévő Szolohi községet szerda este ukrán oldalról tüzérségi támadás érte, amelyben egy civil lakos életét vesztette, további hét megsebesült, 17 lakóház pedig megsérült. A falu lakosait evakuálták.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a csütörtök délelőtti hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy orosz légierő nagy pontosságú levegő-föld rakétái a nap folyamán négy harcálláspontra, 34 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint két lőszerraktárra mértek csapást, amelynek következtében több, mint 320 "nacionalista" életét vesztette és 72 katonai eszköz vált üzemképtelenné.

A harcászati légierő a tábornok szerint 120 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadott és megsemmisített egy ukrán Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert Odessza közelében, valamint egy rakéta- és tüzérségi fegyverraktárt a Harkiv megyei Krasznopavlivka közelében.

A rakétacsapatok és tüzérségi egységek 405 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, 12 irányítási pontra és 26 tüzérségi tüzelőállásra mértek csapást és a Harkiv megyei Korotics közelében megsemmisítettek egy Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert, három Szmercs rakéta-sorozatvetőt és két lőszerraktárt. A légvédelem 13 drónt - köztük egy Bayraktar-TB2-est a Kígyó-sziget közelében - és 14 Szmercs-rakétát lőtt le.

Az orosz védelmi tárca összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 164 repülőgépet, 125 helikoptert, 821 drónt, 303 légvédelmi rakétarendszert, 3013 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 364 rakéta-sorozatvetőt, 1471 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2824 speciális katonai járművet veszítettek.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) csütörtökön közölte, hogy őrizetbe vett egy kurszki lakost, aki kapcsolatban állt az ukrán szakszolgálatokkal és terrortámadások elkövetésére készült. Az FSZB szerint az orosz állampolgárságú gyanúsított népes helyeken szándékozott pokolgépet felrobbantani, hogy "destabilizálja a hatóságokat, és ezáltal befolyásolja döntésüket a különleges hadművelet befejezéséről". A férfi otthonában két rögtönzött robbanószerkezetet, egy traumatikus fegyvert és náci irodalmat foglaltak le.

A szolgálat egy nappal korábban arról tett bejelentést, hogy Kalinyingrádban letartóztatták az ukrán Jobboldali Szektor szélsőjobboldali szervezet egyik támogatóját, aki a Győzelem Napján készült robbantásos merényletet elkövetni az orosz exklávéban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.