Diplomácia

Az EU szerint Észak-Korea újabb rakétakísérlete fenyegetést jelent a nemzetközi biztonságra

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre, amelyben két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta 190 kilométert repült, mintegy 20 kilométeres maximális magasságot elérve, majd egy lakatlan szigeten csapódott be.

2022.01.27 19:31MTI

Észak-Korea legújabb, csütörtökön végrehajtott rakétakísérlete fenyegetést jelent a nemzetközi és regionális békére és biztonságra, ellentétes a párbeszéd folytatására irányuló nemzetközi erőfeszítésekkel, továbbá hátráltatja az ország népének megsegítésére irányuló intézkedéseket - jelentette ki az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) szóvivője csütörtökön.

Az uniós külügyi szolgálat közleményében hangsúlyozta: Észak-Koreának teljes mértékben eleget kell tennie az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatai szerinti kötelezettségeinek.

"Az EU ismételten felszólítja Phenjant, hogy hagyjon fel a destabilizáló fellépésekkel, és előre mutató választ adjon az Egyesült Államok és Dél-Korea által javasolt párbeszédre" - fogalmaztak.

Leszögezték: az EU készen áll arra, hogy támogasson minden új és érdemi diplomáciai folyamatot, továbbá elkötelezett azon célkitűzés mellett, hogy Észak-Korea átfogó, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan módon hagyjon fel a tömegpusztító fegyverek, ballisztikus rakéták kifejlesztésével és gyártásával, valamint teljes nukleáris programjaival.

A dél-koreai hadsereg csütörtökön jelentette, hogy Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre, amelyben két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta 190 kilométert repült, mintegy 20 kilométeres maximális magasságot elérve, majd egy lakatlan szigeten csapódott be.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.