Világrend

Kína felemelkedését, az amerikai birodalom összeomlását jósolta egy milliárdos

Ray Dalio az amerikai politikai kockázatokat hasonlította össze a kínai gazdasági növekedéssel.

2022.01.26 02:11ma.hu

Ray Dalio, a világ legnagyobb fedezeti alapokkal foglalkozó cégének, a Bridgewater Associatesnek az alapítója szerint Kína nyeri az Egyesült Államokkal szembeni gazdasági versenyt.

Az Egyesült Államok "relatív hanyatlásban" van, míg "Kína felemelkedőben" - mondta Dalio hétfőn a Bloombergnek adott nagyinterjújában. Megjegyezte, hogy az amerikai jegybank "lemaradt" a monetáris politika terén, hozzátéve, hogy "a kamatok emelkedése azt jelenti, hogy minden más eszköznek alkalmazkodnia kell".

Dalio szembeállította az Egyesült Államok politikai kockázatait a közelmúltbeli kínai gazdasági növekedéssel, mondván, hogy "ésszerű esély" van arra, hogy egyik nagy amerikai politikai párt sem fogadja el a 2024-es választások eredményét.

"Aggodalomra ad okot a megosztottság és az, hogy ez mit jelent egymás számára" - mondta.

A milliárdos régóta azt jósolja, hogy a kínai gazdaság méretben megelőzi az Egyesült Államokat, és sokkal erősebb lesz.

A hónap elején Dalio dicsérte Kína közös jólétre való törekvését, miközben sürgette a nemzeteket, köztük az Egyesült Államokat is, hogy csökkentsék a vagyoni különbségeket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.