Koronavírus-járvány

Franciaországban sztrájkkal tiltakoztak a tanárok a járványügyi intézkedések ellen

Álláspontjuk szerint követhetetlenné váltak a folyamatosan módosuló járványügyi szabályok.

2022.01.13 19:48MTI

Franciaországban sztrájkkal és tüntetésekkel tiltakoztak csütörtökön a tanárok a koronavírus-járvány miatt az oktatási intézményekben bevezetett, az ellenzék által is élesen bírált új intézkedések ellen.

Az oktatási tárca csütörtök esti összesítése szerint az általános iskolai tanárok 38,5, a szervezők szerint a 75 százalékuk tartott munkabeszüntetést, s az általános iskoláknak a felében nem volt oktatás. A középiskolákban a minisztérium szerint az oktatók negyede, a szervezők szerint 62 százaléka sztrájkolt.

A legfőbb szakszervezet, az SNUipp-FSU által meghirdetett tiltakozást valamennyi pedagógus-szakszervezet, a szülői munkaközösségek és az iskolaigazgatók jelentős része is támogatta, mivel álláspontjuk szerint követhetetlenné váltak a folyamatosan módosuló járványügyi szabályok.

A kormány hétfőn jelentette be, hogy amennyiben egy osztályban egy tanuló koronavírus-tesztje pozitívnak bizonyul, nem szükséges ezentúl bezárni az osztályt, hanem valamennyi tanulójának négy nap alatt három öntesztet kell a szülők felügyelete mellett elvégeznie. A tesztek ingyenesek, de a szülőknek írásban kell az iskolát tájékoztatniuk az eredményekről. Pozitív eredmények esetén az iskolák feladata a további szűréseket (PCR, vagy antigén tesztek) megszervezni a tanulóknak.

Az SNUipp-FSU szerint az új szabályok nem egyszerűen nem óvják a tanulókat, a dolgozókat és a családjaikat, de még nagyobb káoszt teremtenek az iskolákban, ahol "a jelenlegi körülmények között a tanulók nem tudnak rendesen tanulni, a jelenléttel folyó és távoktatás közötti hibrid rendszert lehetetlen megvalósítani". A közlemény arra is felhívta a figyelmet, hogy tarthatatlan helyzetet teremt az is, hogy nincs elég helyettesítő tanár a betegség miatt otthon maradtak pótlására.

A kormány ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy Franciaországban csak az első járványhullám idején tartottak zárva az iskolák, s az oktatás folyamatosan biztosított volt a járvány idején.

A munkabeszüntetést a nagyvárosokban tüntetések is kisérték. Az áprilisban esedékes elnökválasztás baloldali jelöltjei, Anne Hidalgo párizsi szocialista főpolgármester és Jean-Luc Mélenchon, a radikális Lázadó Franciaország jelöltje is részt vett a tiltakozó felvonuláson Párizsban, de a jobboldali jelöltek is élesen bírálták a kormány intézkedéseit.

Valérie Pécresse, a jobbközép Republikánusok párt elnökjelöltje szerint "általános a káosz az iskolákban", Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés vezetője, a párt elnökjelöltje pedig azzal vádolta meg a kormányt, hogy "tönkreteszi a franciák életét" a sok szabályozással.

Utoljára 2003-ban volt a mostanihoz hasonló tiltakozó megmozdulás, akkor a nyugdíjreform ellen.

Franciaországban jelenleg felfutóban van a járvány az új típusú koronavírus omikron változata miatt, amely az új fertőzések csaknem háromnegyedéért felelős. A napi esetszám kedden újabb rekordot döntött 368 ezer feltárt esettel, szerdán 361 ezer új fertőzöttet jelentettek, az elmúlt hét nap átlaga pedig 287 ezer volt.

Olivier Véran egészségügyi miniszter szerdán a France Info hírrádióban úgy vélte, hogy valójában fél és egymillió között lehet a tényleges napi esetszám. A tárcavezető szerint az esetszámot illetően most tetőzik az ötödik hullám, és hamarosan csökkenés várható a naponta feltárt esetek számában. Véran egyébként csütörtökön közölte, hogy ő is megfertőződött a koronavírussal.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.