USA

Méreginjekció helyett a golyó általi halált választhatja két halálraítélt Amerikában

A halál olyan gyorsan beállhat, hogy az elítélt gyakorlatilag nem érez fájdalmat, és a méreginjekcióval szemben minimális az esélye annak, hogy a kivégzés félresikerül.

2022.01.11 09:46MTI

Méreginjekció helyett a golyó általi halált választhatja két halálraítélt Oklahoma államban, az Egyesült Államokban - mondta el egyikük ügyvédje helyi idő szerint hétfőn.

Donald Grant és Gilbert Postelle jogi képviselőiken keresztül azt szeretnék elérni, hogy a bíróság halassza el a kivégzésüket mindaddig, amíg le nem zárul az a per, amelynek azt kell kimondania, hogy alkotmányos-e az Oklahoma államban alkalmazott, három szerrel végrehajtott méreginjekciós kivégzés. Az az eljárás február végén kezdődik, de Grant kivégzése január 27-re, Postelle-é pedig február 17-re van kitűzve.

"Lehet, hogy ronda látvány lesz, de abban mind egyetértünk, hogy gyorsabb lenne" - mondta a kivégzőosztagos ítéletvégrehajtásról Jim Stronski ügyvéd a bíróságon.

A bíró egyelőre nem döntött az ügyvédi indítványról.

A bíróságon szakértőként tett vallomást James Williams orvos, traumatológus, aki behatóan tanulmányozta a golyó általi kivégzéseket, és azt a megállapítást tette, hogy ha legalább négy fegyverből nagy teljesítményű lőszerrel éri találat a szív környékét, akkor a halál olyan gyorsan beáll, hogy az elítélt gyakorlatilag nem érez fájdalmat, és a méreginjekcióval szemben minimális az esélye annak, hogy a kivégzés félresikerül.

Oklahoma államban soha nem hajtottak végre kivégzést golyó által, és eljárásrend sincs az ilyen ítéletvégrehajtásra, de az állam törvényei lehetővé teszik a kivégzőosztagos ítéletvégrehajtást, ha a méreginjekció alkotmányellenesnek bizonyul vagy az a kivégzési mód valamilyen okból nem használható.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.