Koronavírus-járvány

Vajon miért hagyta ki a WHO a Nu és Xi elnevezéseket az új vírusmutánsnál?

A legfrissebb mutáns ugyanis az Omicron nevet kapta.

2021.11.27 21:47ma.hu

A fél világ felvonta a szemöldökét, mikor kiderült az Egészségügyi Világszervezet (WHO) döntése, miszerint az új aggasztó koronavírusváltozatot "Omicron"-nak nevezi el, mivel a görög ábécé elnevezési séma szerint a következőnek a "Nu"-nak, majd a "Xi"-nek kellett volna lennie.

Az Omicron, amelyet pénteken így neveztek el, a SARS-CoV-2 vírus B.1.1.529 tudományos néven ismert változatának általános neve. A WHO további öt "aggodalomra okot adó" és két további "érdekes változatot" sorol fel, amelyek közül az utolsó a 'Mu' nevet viseli. Éles szemű megfigyelők azonban észrevették, hogy az "Omicron" használatával a WHO kihagyta a "Nu" és a görög ábécé következő betűjét, a "Xi"-t is.

Bár a WHO nem adott hivatalos magyarázatot, egy névtelenséget kérő, több újságíróval beszélgető tisztviselő szerint a választás valóban szándékos volt: A Nu az "új" szóval lett volna összetéveszthető, a Xi pedig azért, hogy "elkerüljék egy régió megbélyegzését" - mondta a The Telegraph című brit lap egyik vezető szerkesztője.

Az amerikai Washington Examiner újságírója még részletesebb információkkal szolgált, a tisztviselőt idézve azt mondta, hogy a Xi "egy gyakori vezetéknév bizonyos országokban és a WHO legjobb gyakorlatai a betegségek elnevezésére vonatkozóan azt javasolják, hogy kerüljék a kulturális, társadalmi, nemzeti, regionális, szakmai és etnikai csoportok megsértését".

Ez történetesen Kína jelenlegi elnöke, Hszi Csin-ping (Xí Jìnpíng) nevének átírása is. Így sokan úgy vélik, hogy a WHO ezzel is terelni próbálja a gyanút Kínáról.

Bár az új koronavírus első eseteit a kínai Hubei tartományban található Wuhanban dokumentálták, a pekingi hatóságok elutasították mind a "laboratóriumi szivárgás", mind a " halpiac" elméletet az eredetéről, és inkább azt feltételezik, hogy az USA-ból hozhatták át.

A WHO a vírust SARS-CoV-2, az általa okozott betegséget pedig Covid-19-nek nevezte el. A szervezet 2021 májusára elfogadta a görög ábécé szerinti elnevezési konvenciót a vírus változatainak és törzseinek megnevezésére, hogy elkerülje azt a "megbélyegző és diszkriminatívnak" nevezett gyakorlatot, hogy a vírusokat az első észlelésük helye szerint nevezzék el.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.