Cseh kormányalakítás

Zemant szombaton kiengedik a kórházból

Hivatalos jelentést a cseh államfő egészségi állapotáról péntek délig nem közöltek.

2021.11.26 12:07MTI

Milos Zeman cseh államfőt szombaton kiengedik a prágai katonai kórházból, ahová csütörtökön este szállították be pozitív koronavírustesztje miatt - közölte Jirí Ovcácek, az elnök szóvivője pénteken Prágában.

A közlés szerint az államelnök vasárnap kinevezi kormányfővé Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét. Erre a hivatalos aktusra a korábbi tervek szerint pénteken került volna sor, de Zeman kórházba szállítása miatt az államfő munkaprogramját lemondták.

Hivatalos jelentést Milos Zeman egészségi állapotáról péntek délig nem közöltek. A sajtóban megjelent értesülések szerint csütörtökön délután tesztelték őt koronavírusra, miután a katonai kórházból megérkezett a Prágától mintegy 40 kilométerre nyugatra fekvő Lányba. A teszt pozitív eredményt hozott, és bár az elnöknek nem voltak fertőzési tünetei, azonnal vissza is szállították a prágai kórházba.

Milos Zeman csak néhány órával korábban, csütörtök délelőtt hagyta el a kórházat az október 10-én kezdődött kezelése után. Betegségének diagnózisát hivatalosan nem közölték. Pavel Pafko, az elnök egészségére felügyelő orvosi konzílium tagjának nyilatkozata szerint az elnöknek májzsugorodása van.

Az államfő a prágai kórházat saját kérésére hagyta el - közölte az intézet.

Milos Zeman a tervek szerint, amelyekről Vratislav Mynár, az elnöki iroda vezetője adott csütörtökön tájékoztatást, Petr Fiala kormányfővé történő kinevezését követően egyenként találkozni akar a miniszterjelöltekkel, ami mintegy két hetet vesz majd igénybe. Ezt újabb Zeman-Fiala találkozó követi majd.

Az októberi csehországi képviselőházi választásokat a jobboldali Spolu hármaskoalíció nyerte, amely a harmadik helyen befutó PirStan koalícióval közösen kíván kormányt alakítani. Kormányfőjelöltjük Petr Fiala. Az öt párt már aláírta a koalíciós szerződést, s Fiala ismertette tervezett kormányának miniszterjelöltjeit Zemannal.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.