Afgán konfliktus

Civileket menekítettek ki orosz katonai gépek Afganisztánból

Oroszország és négy másik ország 205 állampolgárát menekítették ki.

2021.11.19 08:15MTI

Leszállt a Moszkvához közeli Cskalovszkij repülőterén az orosz légierő három Il-76-os szállítógépe, amely Oroszország és négy másik ország 205 állampolgárát menekítette ki Afganisztánból - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A katonai gépeken fehérorosz, örmény, ukrán és afgán állampolgárok is voltak. Az Il-76-osok Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására repültek Kabulba az orosz állampolgárok kimenekítésére, és 36 tonna humanitárius segélyt is szállítottak az afgán lakosság számára.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön a nyugtalanító afganisztáni helyzettel indokolta az evakuációt.

A gépek útközben a tádzsikisztáni Gisszarban és a kirgizisztáni Kantban szálltak le üzemanyagot felvenni. Az Il-76-osokon egészségügyi szakemberek is utaztak a szállítandó emberek ellátására.

Orosz katonai szállítógépek augusztus 25-én és 26-án több mint 500 orosz, fehérorosz, kirgiz, tádzsik és üzbég állampolgárt menekítettek ki Afganisztánból.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.