Erőszak

Visszavonták az orosz börtönökben elkövetett kínzások leleplezője elleni körözést

Információhoz való jogosulatlan hozzáférés címén indítottak ellene.

2021.11.11 07:14MTI

Visszavonta az orosz belügyminisztérium a körözést Szergej Szaveljev programozó, volt elítélt ellen, aki eljuttatott a Gulagu.net portálhoz egy olyan videoarchívumot, amely felvételeket tartalmazott egyebek között őrizetesek megkínzásáról a szaratovi rabkórházban - közölték szerdán orosz hírügynökségek.

A körözést októberben adta ki a tárca, de nem nevezte meg a bűnügyet, amelynek címén akarta kézre keríteni az informatikust. A fehérorosz állampolgárságú Szaveljev, aki - maga is a szabadságvesztését töltve - a szaratovi büntetés-végrehajtás tbc-kórházának számítógépén dolgozva bukkant rá a felvételekre, időközben Franciaországban folyamodott menedékért.

Szerdai sajtójelentések szerint az ügyészség beszűntette a Gulagu.net informátora elleni büntetőeljárást, amelyet információhoz való jogosulatlan hozzáférés címén indított ellene.

Vlagyimir Oszecskin, az elítéltek jogainak védelmében fellépő Gulagu.net alapítója szeptember végén-október elején videofelvételeket hozott nyilvánosságra az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Szaratovi megyei 1. tbc-kórházában rabok ellen állítólagosan elkövetett fizikai és nemi erőszakról.

Oszecskin azt mondta akkor, hogy a szervezete több mint ezer hasonló tartalmú, az FSZIN archívumaiból származó videófájl birtokába jutott és ezeket kijuttatta Oroszországból. A felvételek szerinte megerősítik, hogy az oroszországi büntetés-végrehajtási és előzetes letartóztatási intézményekben rendszerszintű a kínzás.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője korábban kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt tájékoztatták a börtönökben elkövetett kínzásokról szóló jelentésekről. Ennek nyomán az illetékes hatóságoknál vizsgálat indult.

Anton Jefarkin, a FSZIN ügyvezető Szaratov megyei parancsnoka szerdán közölte, hogy az ügy kipattanása, vagyis a videofelvételek nyilvánosságra kerülése óta öt büntetőeljárás indult és a büntetés-végrehajtás 18 alkalmazottját bocsátották el, további 11 ellen pedig fegyelmi eljárást folytattak le. Jefarkin leszögezte: biztos benne, hogy hasonló dolgok a jövőben nem fordulhatnak majd elő és ennek érdekében mindent elkövet majd a munkatársaival.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.