Szerbia

Tojással dobálták meg, és festékkel öntötték le a Ratko Mladicot ábrázoló belgrádi falfestményt

A város egyik központi utcájában egy júliusi reggelen tűnt fel a falfestmény, és azóta többször megpróbálták megsemmisíteni, mindeddig sikertelenül.

2021.11.10 16:35MTI

Előbb tojással dobálták meg, majd festékkel öntötték le, és ezzel tönkretették az elítélt háborús bűnösről, Ratko Mladic egykori boszniai szerb hadseregparancsnokról készült falfestményt Belgrádban.

A város egyik központi utcájában egy júliusi reggelen tűnt fel a falfestmény, és azóta többször megpróbálták megsemmisíteni, mindeddig sikertelenül. Kedden baloldali aktivisták dobálták meg tojással az alkotást. Aida Corovicot és Jelena Jacimovicot a rendőrség előállította, de rövid időn belül távozhattak a kapitányságról. Ezzel egy időben baloldali tüntetők jelentek meg a falfestménynél, akik az aktivista szabadon bocsátását követelték, míg szélsőjobboldali tüntetők az általuk hősnek tartott Ratko Mladic arcképét akarták megvédeni. A helyszínt a rendőrség különleges egysége biztosította, összecsapásra nem került sor.

Szerdán a megtisztított rajzra fehér festéket és meszet öntött egy baloldali politikus, és ezzel megsemmisítette a háborús bűnökért elítélt katonai vezető képét. A Szerb Jobboldal (Srpska Desnica) nevű párt vezetője, Misa Vacic bejelentette, hogy helyreállítják a falfestményt, amelyet a baloldali Szociáldemokrata Párt egyik vezető tagja, Djordjo Zujovic tett tönkre.

Ratko Mladicot a hágai nemzetközi törvényszék életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte háborús bűnök és népirtás címén. Ratko Mladic vezetésével a boszniai szerb hadsereg 1995 júliusában előre kitervelten és módszeresen lemészárolt mintegy 8700 bosnyákot, főleg férfiakat és fiúkat Srebrenicában. A cél a muszlim közösség kiirtása volt. A délszláv háborús bűnöket kivizsgáló törvényszék több ítéletében népirtásnak minősítette a boszniai szerb erők gyilkosságsorozatát. A történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb mészárlásnak tartják.

A hivatalos szerb álláspont szerint kegyetlen bűncselekményeket követtek el Srebrenicában, de ezeket nem lehet népirtásnak minősíteni. Sok szerb továbbra sem háborús bűnösnek, hanem hősnek tartja a boszniai szerb hadsereg egykori parancsnokát.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.