Koronavírus-járvány

Infektológus: Romániában a halálozások számának további emelkedésére lehet számítani

Szerinte csak akkor remélhető az elhalálozások ütemének mérséklődése, ha gátolják a kórokozó szabad terjedését.

2021.11.07 20:00MTI

Romániában a két héttel korábbi csúcsértékhez képest jelentősen visszaesett ugyan az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma, de a halálozások tekintetében még nem tetőzött a járvány negyedik hulláma, és az áldozatok számának további emelkedésére lehet számítani - mutatott rá pénteken Cristian Oancea a temesvári járványkórház orvos igazgatója.

A Digi24 hírtelevízió által megszólaltatott infektológus szerint a kórházakra nehezedő nyomás nem enyhült, a fertőzöttek továbbra is túl későn fordulnak orvoshoz, ezért jószerivel mindenki, aki koronavírussal kórházba kerül, már súlyos állapotban van, legtöbbjük intenzív terápiára szorul. Csütörtökön Jászvásáron egy 38 éves beoltatlan koronavírusos nő bevásárlás közben esett össze, és kórházba szállítása közben életét vesztette, miután tíz napig egy feltételezett hűléssel otthon kezelte magát, anélkül, hogy orvoshoz fordult volna.

Oancea rámutatott: a fertőzésszám csökkenése könnyen megtorpanhat, vagy túl magas szinten stabilizálódhat, ha a hatóságok enyhítik a szigort, ezért szerinte csak akkor remélhető az elhalálozások ütemének mérséklődése, ha a zöld igazolvány használatával, és a jelenléti oktatás egészségügyi feltételekhez kötésével is gátolják a kórokozó szabad terjedését.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.