Erőszak

Három drón támadt az iraki miniszterelnökre otthonában - képek

Az iraki miniszterelnök, Musztafa al-Kadhimi otthonát ért dróntámadás.

2021.11.07 10:45ma.hu

A Musztafa al-Kadhimi iraki miniszterelnök elleni állítólagos merényletben három drón vett részt - közölte az ország belügyminisztériuma, "terrortámadásnak" bélyegezve a cselekményt.

A bagdadi Zöld Zónában lévő al-Kadhimi rezidenciáját célba vevő drónok közül kettőt lelőttek, egy pedig elérte a házat - közölte a minisztérium. Biztonsági személyzetének néhány tagja megsebesült, de a magas rangú tisztviselő sértetlen maradt. A drón által okozott károkról képek kerültek nyilvánosságra.

A minisztérium "széles körű vizsgálatot" fog folytatni, és "minden erőforrást és erőfeszítést be fog vetni az elkövetők kézre kerítésére" - mondta az iraki sajtónak Saad Maan vezérőrnagy.

A támadás a múlt havi parlamenti választások eredménye miatti tömeges tüntetések hátterében történt Bagdadban. Az Irán-barát síita pártok, amelyek jelentősen csökkentették képviseletüket, azt állították, hogy a szavazást manipulálták. A tüntetések erőszakos cselekmények közepette zajlottak, a tüntetők összecsaptak a biztonsági erőkkel, aminek következtében mindkét oldalon sokan megsérültek, és több tüntető meghalt.

A miniszterelnök az otthona elleni támadás után rövid televíziós szereplést tartott, amelyben dicsérte a biztonsági erőket, amiért "Irak stabilizálásán dolgoznak", és kijelentette, hogy "gyáva rakéták és drónok nem építenek nemzeteket".

Egyes kritikusai azt gyanítják, hogy az incidens hamis színjáték volt, amelynek célja az, hogy elterelje a közvélemény figyelmét a tüntetők elleni fellépésről. Egy magas rangú iráni tisztségviselő azt állította, hogy a támadás "külföldi agytrösztökhöz" köthető, akik Irak destabilizálására törekednek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.