Illegális bevándorlás

Dél-Olaszországban élő lánccal mentették a tengerből a migránsokat

A viharban bajba jutott egy hajó.

2021.11.04 19:35MTI

A hatóságok emberei a tengerben alkottak élő láncot, és úgy mentették ki a migránsokat egy viharban bajba jutott hajóról a dél-olaszországi Isola Capo Rizzuto partjainál - közölte videó-felvételekkel alátámasztva csütörtökön az olasz sajtó.

A nyolcvannyolc embert szállító hajó a csütörtökre virradó éjszaka viharba került, és a calabriai Crotone parti vizein zátonyra futott, majd megdőlt. A vitorlás három napja indult Törökországból, a migránsok között irániak, palesztinok, egyiptomiak, szíriaiak, afgánok voltak, valamint Bangladesből származók, közöttük több gyerek is.

A vitorlás a parttól 150 méterre akadt meg.

A rendkívül erős széllökések és a hullámzás miatt motorcsónakokkal nem lehetett megközelíteni a hajót, ezért a helyi rendőrség, parti őrség és vöröskereszt emberei élő láncot alkottak a part és a vitorlás között. Kifeszítettek egy kötelet, és koromsötétben egyenként segítették le a migránsokat a hajóról, akiket kézről kézre adva juttattak a partra.A Sea Eye 4 német civilhajó csütörtökön bejelentette, hogy Lampedusa partjai felé tart 800 emberrel a fedélzetén. Málta nemet mondott a kikötésre.

Luciana Lamorgese olasz belügyminiszter helyesnek nevezte az emberek mentését, de hangsúlyozta, hogy Olaszország első kikötési pontként nem képes egyedül vállalni a befogadás terhét.

"Nem igazságos, hogy Olaszország egyedül legyen, annál is inkább, mivel járványhelyzetben vagyunk, és ez további szervezési terhet ró ránk" - jelentette ki a római belügyi tárca vezetője. Hozzátette, hogy a következő napokban tovább egyeztet Ylva Johansson uniós belügyi biztossal "a tagállamok nagyobb részvételéről a migránsok elosztásában a szolidaritás elve alapján".

Csütörtöki adatok szerint év eleje óta több mint 54 ezer bevándorló érkezett Olaszországba a tavalyi év ugyanezen időszakában érkezett valamivel kevesebb mint 30 ezerhez képest.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.