Konfliktus

Kína: egyszer csapunk le az USA-ra, de akkor el is pusztítjuk

Nukleáris fegyverkezési verseny "hülyeség", Peking gondoskodik róla, hogy csak "EGYSZER" kelljen elpusztítania az USA-t - mondta a kínai médiafőnök.

2021.10.28 13:28ma.hu

Az atomfegyverek számának összemérése Washingtonnal bolondok dolga, amikor a sikeres elrettentéshez csak annyi kell, hogy elég legyen egyszer megsemmisíteni az Egyesült Államokat - mondta a kínai állami Global Times napilap főszerkesztője.

"Kína nem fog nukleáris fegyverkezési versenybe bocsátkozni az USA-val. Szerintünk ez ostobaság. Tudom, hogy az USA tízszer is elpusztíthatja Kínát, de mi biztosítani fogjuk, hogy teljes mértékben képesek vagyunk arra, hogy egyszer, de akkor teljesen elpusztítsuk az USA-t" - tweetelte Hu Hszi Csin szerdán.

Hu Laura Grego, az MIT Laboratory for Nuclear Security and Policy munkatársának véleménycikkét kommentálta, aki arra figyelmeztetett, hogy a rakétavédelmi rendszerek amerikai fejlesztése miatt Oroszország, Kína és mások olyan veszélyesebb fegyvereket fejlesztenek ki, amelyek képesek legyőzni őket.

Ha egy napon az USA úgy dönt, technikai fejlődése lehetővé teszi számára, hogy elsőként Kínát támadja meg, miközben úgy gondolja, sebezhetetlen marad egy megtorló nukleáris támadással szemben, a mi rakétáink már rég készen állnak a válaszcsapásra - írta Grego, utalva a közelmúltban megjelent jelentésekre egy hiperszonikus rakétakísérletről, amelyet Peking tagadott.

Pontosan ez az a pont, amelyet Hu a múlt héten hangoztatott, amikor arra sürgette az Egyesült Államokat, hogy "hagyjon fel azzal az őrült elképzeléssel, hogy lecsaphat Kínára és Oroszországra, de ők nem csaphatnak le rá", és emlékezzen arra, hogy a hidegháború idején a kölcsönösen biztosított megsemmisítés (MAD) doktrínája hogyan segített a nukleáris feszültségek enyhítésében.

Hu azóta vezeti a Global Times-t, hogy az angol nyelvű napilap 2009-ben elindult a People's Daily, a Kínai Kommunista Párt fő újságjának égisze alatt.

A szerdai tweet egy tíz nappal korábbi érvelésének rövidebb, élesebb változata, amelyben azt mondta, hogy Kína nukleáris elrettentés fejlesztésének célja, hogy "az USA lemondjon a Kínával szembeni nukleáris zsarolás gondolatáról, vagy arról, hogy nukleáris erőkkel pótolja a hiányt, mivel az USA hagyományos erői nem tudják eltiporni Kínát".

A hónap elején megjelent jelentések, amelyek szerint a Népi Felszabadító Hadsereg sikeresen tesztelt egy nukleáris képességű interkontinentális hiperszonikus rakétát, riadalmat keltettek Washingtonban, és amerikai tisztviselők szerint meglepetésként érte őket.

Egy szerdai interjúban Mark Milley, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, tábornok azt mondta, hogy a "nagyon jelentős esemény" "nagyon aggasztó" és "nagyon közel áll" egy Szputnyik-pillanathoz, utalva a Nyugatot 1957-ben ért sokkra, amikor a Szovjetunió fellőtte a világ első orbitális műholdját.

Oroszország már 2018-ban hasonló módon megdöbbentette az Egyesült Államokat és a NATO-t, amikor több fejlett fegyverrendszert - köztük két hiperszonikus rakétát, a Kinzhal és az Avangardot - állított hadrendbe. Egy másik hiperszonikus rakétarendszert, a Zircon nevű rendszert azóta sikeresen tesztelték.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.