USA

Pert indított Texas ellen az amerikai igazságügyi minisztérium az abortusztörvénye miatt

A szeptember elsejével hatályba lépett jogszabály Texas államban a terhesség hatodik hetétől - azaz amikor először kimutatható a magzati szívverés - megtiltja az abortuszt.

2021.09.10 08:42MTI

Az amerikai igazságügyi minisztérium pert indított Texas ellen a tagállam abortusztörvénye miatt - jelentette be Merrick Garland amerikai szövetségi igazságügyi miniszter.

"A törvényi szabályozás kézenfekvő és egyértelmű célja megakadályozni a nőket abban, hogy gyakorolhassák alkotmányos jogaikat. A törvény nyilvánvalóan alkotmányellenes" - szögezte le Garland.

A keresetet a texasi szövetségi bíróságon nyújtották be, azzal a kérelemmel, hogy az illetékes bíró nyilvánítsa semmisnek a törvényt.

A szeptember elsejével hatályba lépett jogszabály Texas államban a terhesség hatodik hetétől - azaz amikor először kimutatható a magzati szívverés - megtiltja az abortuszt. Még a nemi erőszak vagy a vérfertőzés sem képez kivételt a szabályozás alól, leszámítva azt, ha az anya egészsége - nagyon szűken meghatározott esetekben - veszélybe kerül.

Felháborodást váltott ki a texasi kormányzat azon döntése is, miszerint a törvény kikényszerítését nem a hatóságok, hanem magánszemélyek kezébe helyezi. A jogszabály értelmében ugyanis ők indíthatnak pereket olyanok ellen, akik segítenek nőknek a terhesség hat héten túli művi megszakításában.

A segítők fogalma ugyanis jelentheti az abortuszt végző klinikát, annak munkatársait, a várandós nő rokonait, de akár a fuvart végző taxisofőrt is.

Az alpereseknek elmarasztalás esetén 10 ezer dollárt kell kifizetniük a felpereseknek.

A jogszabály azt követően lépett hatályba, hogy az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság - az abortuszjogi szervezetek sürgősségi kérelmeinek ellenére - nem lépett fel a művi terhességmegszakítást tiltó texasi törvény ellen. Az abortuszjogi szervezetek szerint az államban elvégzett abortuszok 85-90 százaléka a terhesség hatodik hete után történik, vagyis a törvény nagy valószínűséggel sok klinikát kényszerítene bezárásra.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.