Koronavírus-járvány

Belgium szigorított a karanténmentességre vonatkozó szabályokon

Belgium szűkítette azok körét, akik indokolt esetben mentesülhetnek a tíznapos karantén és koronavírus-teszt kötelezettsége alól.

2021.07.28 18:52MTI

A szigorítás a járványügyi szempontból rendkívül magas kockázatú országokból érkezőkre és azokra vonatkozik, akik koronavírussal fertőzött emberrel kerültek kapcsolatba - közölte a belga sajtó szerdán.

Belgium a rendkívül magas kockázatú országok közé Argentínát, Bolíviát, Botswanát, Brazíliát Chilét, Costa Ricát, a Dél-afrikai Köztársaságot, a Fülöp-szigeteket, Kolumbiát, Lesothót, Malawit, Mexikót, Mozambikot, Namíbiát, Paraguayt, Perut, Suriname-ot, Trinidad és Tobagót, Uruguayt, Zambiát és Zimbabwét sorolja.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet tájékoztatása szerint a karantén- és tesztkötelezettség alól a felsorolt országokból érkező egészségügyi dolgozók, a közfeladatot ellátók és más, elengedhetetlenül fontos ügyeben utazók sem kivételek.

Mentességet rendkívül kevesen, például a nemzetközi áruszállításban dolgozók, a határmenti településeken élő, de a szomszédos országba ingázó munkavállalók és diákok és a láthatási jogukat gyakorló szülők kaphatnak.

A járványügyi szempontból rendkívül magas kockázatú területről érkezőkre vonatkozó karantén- és tesztkötelezettség még a teljes védettséggel rendelkezőkre is vonatkozik - közölték.

A belga közegészségügyi intézet szerdán közzétett jelentése szerint a koronavírus friss fertőzöttjeinek napi átlagos száma jelenleg 1481 Belgiumban, ami egyhetes viszonylatban 10 százalékos emelkedést jelent.

Az elmúlt hét napban átlagosan 27 embert szállítottak kórházba koronavírus-fertőzés miatt, 14 százalékkal többet, mint a megelőző héten. Belgiumi kórházakban jelenleg 309 embert ápolnak koronavírussal, közülük 94 esetben alkalmaznak intenzív ellátást. Az előbbi adat 16, az utóbbi 8 százalékkal emelkedett egy hét alatt. Egyhetes viszonylatban átlagosan naponta két ember halt meg a koronavírus okozta szövődményekben az országban. A járvány megjelenése 1 119 030 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust és 25 230-an haltak meg a vírus okozta szövődményekben Belgiumban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.