Koronavírus-járvány

Jereván több, mint egymillió dózis Szputnyik V-t kíván beszerezni

Putyin megígérte, hogy Oroszország biztosítani fogja Örményország Covid-19 elleni vakcinaigényét, ami nem megy majd az orosz állampolgárok érdekeinek rovására.

2021.04.07 19:16MTI

Örményország több mint egymillió adag Szputnyik V vakcinát kíván beszerezni - jelentette ki Nikol Pasinján örmény kormányfő, amikor szerdán Moszkvában fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Pansinján közölte, hogy az első, 15 ezer ember beoltásához elegendő szállítmány csütörtökön érkezik meg Jerevánba. Putyin megígérte, hogy Oroszország biztosítani fogja Örményország Covid-19 elleni vakcinaigényét, ami nem megy majd az orosz állampolgárok érdekeinek rovására.

Az orosz vezető azt mondta, hogy a Szputnyik V belső gyártási kapacitása már elegendő ahhoz, hogy fedezze a beföldi igényeket és tovább fog bővülni. Állítása szerint Oroszországban növekszik az oltakozási kedv. Mint mondta, azoknak a száma, akik védőoltást akarnak kapni és a gyógyszeripai kapacitások "egészében egybeesnek".

Putyin kedden Jair Bolsonaro brazil elnökkel vitatta meg telefonon a Szputnyik V brazíliai bejegyzésének, valamint a dél-amerikai országba való szállításának és ottani gyártásának lehetőségét. A Covid-19 elleni első orosz vakcina alkalmazását eddig 59 országban engedélyezték.

Az orosz operatív törzs által szerdán közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8294-gyel 4 606 162-re emelkedett.

A napi növekmény 0,18 százalék, az új esetek 12,5 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 275 202-re csökkent, a halálos áldozatoké 374-cel 101 480-ra, a felépülteké pedig 9445-tel 4 229 480-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 122,3 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 249 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírus-fertőzés gyanújával 491 362 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.