Koronavírus-járvány

Leginkább a 40 év körüli nők panaszkodnak rosszullétre a vakcina beadása után

A szervezet válaszát jelzik a mellékhatások.

2021.02.22 14:43ma.hu

Megalkották a hatóságok a koronavírus elleni védőoltásra mellékhatásokat produkálók romániai átlagprofilját. Valeriu Gheorghita, az országos oltási kampány koordinátora szerint ennek legfőbb jellemzője, hogy 41 éves és nő: a vakcina mellékhatásaira panaszkodók átlagéletkora Romániában 41 esztendő, 18 és 88 év között mozog a két szélsőség, ugyanakkor 77 százalékuk nő – írta a Krónika.ro.

Az oltáskampány kezdetétől eddig összesen 3070 allergiás reakciót jegyeztek az országban. A nyilvánosságra hozott adatok szerint a legtöbb mellékhatást a Pfizer/Biontech által gyártott vakcina esetében jelentették, ám ez valószínűleg annak tulajdonítható, hogy náluk az oltáskampány kezdete óta ezzel a vakcinával oltották a legtöbbet.

Ezzel az oltással december 27-én kezdték el az immunizálást, azóta 556 esetben jeleztek vissza, hogy a szúrás helyén fájdalom, duzzanat jelentkezett, és 2324 esetben panaszkodtak hőemelkedésre, fejfájásra, izom- és ízületi fájdalmakra, levertségre vagy kiütések megjelenésére.

A Moderna vakcinát február 4. óta használják, azóta kilencen jeleztek fájdalmat a szúrás helyén, és 75 esetben jelentkeztek általános mellékhatások. Az AstraZeneca-féle oltóanyagot február 15. óta kapják a romániai lakosok, azóta négyen számoltak be helyi fájdalomról, és hárman általános mellékhatásokról.

Valeriu Gheorghita szerint súlyos mellékhatás senkinél nem jelentkezett. A panaszosok 51 százaléka a szúrás helyén jelentkező fájdalomról, hőemelkedésről, hidegrázásról számolt be, 34 százalék izom- és ízületi fájdalomról, 30 százalék fejfájásról. A legtöbben (76 százalék) az országos gyógyszerügynökség honlapján jeleztek vissza a mellékhatásokról, a többiek közvetlenül az oltáskampány platformján.

Az elmúlt napokban a lap több olyan esetről is értesült, amikor a Covid–19 elleni oltás mellékhatásaként sokan – adott munkaközösségen belül többen – rosszullétre, fejfájásra, lázra, hidegrázásra panaszkodtak. Hasonló esetek a Pfizer-vakcina második, az AstraZeneca első adagjának beadása után fordultak elő. Seres Lucia háziorvos szerint ezek a tünetek a szervezet válaszát jelzik, a szó szoros értelmében nem nevezhetők mellékhatásnak. Mint kifejtette, kevesen fordulnak orvoshoz a panaszokkal, hiszen azok egy-két nap alatt megszűnnek.

Saját és munkatársai tapasztalataira, valamint betegei visszajelzéseire alapozva elmondta, a második, emlékeztető oltás után gyakrabban jelentkeznek tünetek, legtöbben a szúrás helyén jelentkező fájdalomra és általános rossz közérzetre panaszkodnak. Előfordult enyhe hőemelkedés, de senkinek nem volt 38 Celsius-fok feletti láza. Ezek a panaszok kellemetlenek, szerinte azonban mindössze azt jelzik, hogy a szervezet reagál az oltásra. A vakcina úgy működik, hogy riadóztatja az immunrendszert: »megtámadtalak, kezdd el termelni az antitesteket!» A szervezet minden agresszióra válaszol, hogy antitestet termeljen, észlelnie kell a támadást” – magyarázta Seres Lucia.

Kifejtette, a szervezet bonyolult, összetett rendszer, mindenkinél másként reagál: akad, akinél „zajosabb” a válasz, másnál semmilyen tünetet nem okoz. A háziorvos szerint aggodalomra akkor sincs ok, ha nem jelentkezik semmilyen tünet, ez ugyanis nem azt jelenti, hogy nincs válasz, mert ugyanúgy elkezdődik az antitesttermelés, és kialakul a védettség. „Az enyhe mellékhatások bizonyos személyeknél minden vakcina beadásakor fellépnek” – hívta fel a figyelmet a Krónikának Seres Lucia, aki ilyen esetben tüneti kezelést javasol.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.