Környezetkárosítás

Egy bezárt máramarosi bányából kiömlött, tisztítatlan bányavíz okozta a Szamos fémszennyezését

A szerdán lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében.

2021.02.18 14:14MTI

Egy bezárt máramarosi bánya elárasztott tárnáiból kiömlött, tisztítatlan bányavíz okozta a Szamos fémszennyezését a Krónika napilap internetes oldalán közölt csütörtöki cikk szerint.

A Krónika a Szamos-Tisza Vízügyi Igazgatóság Máramaros megyei kirendeltségétől azt a tájékoztatást kapta, hogy a szerdán lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében megáradtak a patakok és a folyók a térségben. Ennek nyomán a Nagybánya közeli Miszbánya térségében elárasztották a Campurele bánya bezárt tárnáit, amelyekből jelentős mennyiségű tisztítatlan bányavíz ömlött a Láposbánya-patakba. A szennyezés a patakon keresztül a Lápos folyóba majd a Szamosba jutott.

A vízügyi hatóság Máramaros megyei kirendeltségének illetékese csütörtök délben az MTI-nek elmondta: még mindig várják a szerdán vett vízminták laboratóriumi elemzésének eredményeit. Arra a kérdésre, hogy sikerült-e leállítani a szennyezett víz beömlését, elmondta: a beömlés nem folyamatos, csak időnként és rövid ideig tart.

A Krónika közlése szerint a Campurele bánya a Conversmin Rt. állami vállalathoz tartozik, amelynek kizárólagos részvényese a bukaresti gazdasági minisztérium. Ez a társaság felel azoknak a romániai bányáknak a bezárásáért és környezetbaráttá tételéért, ahol felfüggesztették vagy megszüntették a kitermelést.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) azt közölte az MTI-vel, hogy a Szamosból Csengernél csütörtökön hajnali két órakor vett vízmintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja is határérték feletti volt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.