USA

Fegyvert is viselhetnek a Nemzeti Gárda Washingtonba vezényelt tagjai

A Nemzeti Gárda 10-15 ezer tagját vezényelhetik Washingtonba, hogy segítsenek a rendőrségnek a Biden beiktatása körüli teendőkben.

2021.01.13 11:47MTI

Fegyvert is viselhetnek az utcákon a Nemzeti Gárda Washingtonba vezényelt tagjai - közölték amerikai tisztségviselők helyi idő szerint kedden.

Ryan McCarthy amerikai védelmi államtitkár azt követően engedélyezte a fegyverviselést a gárda tagjai számára, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) fegyveres tüntetések veszélyére figyelmeztetett Washingtonban, Joe Biden demokrata párti elnökjelölt január 20-ai beiktatása közeledtével.

Egyelőre annyit tudni, hogy a Capitolium védelmével megbízott gárdisták önvédelem céljából biztosan hordanak majd fegyvert maguknál - árulta el az egyik illetékes.

A Nemzeti Gárda 10-15 ezer tagját vezényelhetik Washingtonba, hogy segítsenek a rendőrségnek a Biden beiktatása körüli teendőkben.

Elsősorban védelmi, logisztikai és kommunikációs feladatok ellátásánál számítanak rájuk. Az amerikai hadsereg még nem kommentálta az értesülést.

Múlt szerdán Donald Trump elnök több száz feldühödött híve erőszakkal behatolt a Capitoliumba, és csak négy órányi művelettel - a Nemzeti Gárda segítségével - sikerült őket eltávolítani az épületből. Az ostrom során öten életüket vesztették. Az incidens miatt meg kellett szakítani a demokrata párti jelölt, Joe Biden győzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményének véglegesítését.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.