Koronavírus-járvány

Orosz tisztifőorvos: a 85 régió közül csak kettőben lassul a fertőzés terjedése

A Covid-19 betegek 55 százalékánál jelentkeztek felső légúti megbetegedések tünetei, tüdőgyulladás pedig 19 százaléknál lépett fel.

2020.11.02 17:06MTI

Csak két oroszországi régióban csökken a 85 közül az új koronavírusos fertőzés terjedésének üteme, 33-ban pedig növekszik - közölte Anna Popova orosz tisztifőorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője a hétfői virtuális kormányülésen.

Popova szerint a napi megbetegedések száma esetenként százezer lakosonként eléri a tizenkettőt. Kifogásolta, hogy egyes régiókban a lakosságnak csak a fele tartja be az országos szájmaszk- és kesztyűviselési előírásokat.

A tisztifőorvos elmondta, hogy a Covid-19 betegek 55 százalékánál jelentkeztek felső légúti megbetegedések tünetei, tüdőgyulladás pedig 19 százaléknál lépett fel. Beszámolója szerint a fertőzés tovább marad meg, mint tavasszal, és a fertőzöttek 30 százalékánál négy-hét tesztre van szükség a negatív eredmény megállapításához.

Popova elmondta, hogy a külföldről behurcolt fertőzések 90 százaléka az orosz turizmus kedvelt célországából, Törökországból származott.

Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter a tanácskozáson a disztribúciós csatornák túlterheltségével magyarázta azt, hogy egyes orosz régiókban nincs elegendő gyógyszer. Mint mondta, mind a 22 készítményből, amelyet az egészségügyi tárca a Covid-19 megelőzésére és gyógyítására javasolt, elegendő mennyiséget gyártanak az országban. A tárcavezető szerint belföldön a védőeszközök gyártása is biztosítva van.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 18 272-vel 1 655 038-ra emelkedett a hétfőn közzétett hivatalos adatok szerint, ami rekordot jelent a napi növekményében. A napi növekmény negyedik napja haladja meg a 18 ezret, a terjedés mértéke 1,1 százalékos, a reprodukciós ráta 1,1, az új esetek 25,1 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott új koronavírus-fertőzöttek számát tekintve, az Egyesült Államok (9,2 millió), India (8,2 millió) és Brazília (5,5 millió) után.

Az aktív esetek száma az elmúlt egy nap alatt 7659-cel 390 532-re nőtt. A halálos áldozatoké 238-cal 28 473-ra, a felépülteké pedig 10 360-nal 1 236 033-ra emelkedett. Az országban a járvány kezdete óta több mint 61,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 512 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 393 600 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Moszkvában egyébként a járványhelyzet miatt szerdán, a népi egység napján elmaradnak az ilyenkor szokásos koncertek és rendezvények, valamint a kremli fogadás is. Szombaton pedig nem tartják meg az 1941. november 7-i Vörös téri katonai díszszemle immár hagyományossá vált, korabeli egyenruhákkal és fegyverzettel való felidézését. Eközben a fővárosban mind a fertőzésszám napi növekménye, mind a kórházba szállított betegek száma csökken, ami Szergej Szobjanyin polgármester szerint alapot ad a mérsékelt derűlátásra.

A Jurij Levada Független Elemzőközpont hétfőn közölt felmérése szerint az augusztusi 54-ről októberre 59-re emelkedett az orosz lakosság körében azoknak az aránya, akik nem bíznak meg a Covid-19 elleni vakcinában. Azoknak az aránya, aki beadatnák maguknak az oltást, 38-ról 36 százaléka csökkent. A visszaesés a moszkvaiak és a felsőfokú végzettségűek körében a legerősebb, a védőoltás beadatása iránti hajlandóság 40-ről 31, illetve 36-ról 29 százalékra csökkent.

Hivatalos nyilatkozatok szerint a tömeges vakcináció november végén-december elején kezdődhet meg Oroszországban, önkéntes alapon.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.