Diplomácia

Trump: az amerikai külügyminiszter Katarba utazik az afgán kormány és a tálibok tárgyalásaira

Pompeo csütörtökön közleményt adott ki, amelyben üdvözölte az egyeztetések újraindulását, és arra hívta fel a feleket, hogy "ne szalasszák el" ezt a "történelmi lehetőséget".

2020.09.11 08:33MTI

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a katari fővárosba, Dohába utazik, hogy részt vegyen az afgán kormány és a tálibok képviselői közötti tárgyalásokon - jelentette be Donald Trump amerikai elnök a csütörtökön tartott sajtókonferenciáján.

A kabuli kabinet és a tálibok közvetlen egyeztetései hat hónapja késlekednek, s a hétvégén, szombaton folytatódnak. Az amerikai elnök kiemelte: a tárgyalások célja a csaknem húsz éve tartó konfliktus lezárása afgán földön.

Pompeo csütörtökön közleményt adott ki, amelyben üdvözölte az egyeztetések újraindulását, és arra hívta fel a feleket, hogy "ne szalasszák el" ezt a "történelmi lehetőséget".

"Arra szólítom fel a tárgyalókat: tegyenek tanúbizonyságot a szükséges pragmatizmusról, visszafogottságról és hajlékonyságról annak érdekében, hogy a folyamatot siker koronázza" - fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője.

A tálibok csütörtökön kiadott közleményükben jelezték: készek "a részvételre az afgánközi tárgyalásokat megnyitó ceremónián", és szándékukban áll "előmozdítani a békefolyamatot".

A kabuli elnöki hivatal a Twitteren tudatta, hogy a 21 tagú kormányzati küldöttség pénteken indul Dohába. A kabinet csütörtökön - a korábbi megállapodásnak megfelelően - újabb hat tálib foglyot bocsátott szabadon.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.