Koronavírus

A bajor miniszterelnök elismerte, hogy nagyot hibáztak a határon végzett tesztelésekkel

44 ezer ember nem kapta meg koronavírustesztjének eredményét.

2020.08.13 19:24MTI

Markus Söder bajor miniszterelnök csütörtökön elismerte: nagyot hibáztak azzal, hogy a külföldről visszatérő emberek tízezrei nem kapták meg a koronavírustesztjük eredményét.

Csütörtöki müncheni sajtótájékoztatóján Söder elmondta, hogy Melanie Huml, a német tartomány kormányának egészségügyi minisztere az ügy miatt kétszer is felajánlotta lemondását. Ugyanakkor hozzátette, hogy a miniszter továbbra is élvezi a bizalmát. "Baklövés történt, mégpedig hatalmas baklövés" - hangsúlyozta Söder Huml társaságában. Söder bocsánatot kért a történtekért.

"Az egész tartományi kormány sajnálja, hogy ez a hiba megtörtént" - hangsúlyozta. Szerdán kiderült, hogy 44 ezer ember nem kapta meg koronavírustesztjének eredményét.

Ezeket a vizsgálatokat a német autópályák mentén a határtérségben végezték el erre kijelölt helyeken.

A müncheni kabinet sietségében alábecsülte, hányan fogják majd igénybe venni az autópálya-állomásokon kínálkozó lehetőséget a szűrés elvégzésére.

Huml csütörtökön közölte, hogy mintegy ezer teszteredmény pozitív lett. Korábban 900 esetről tettek említést. A bejelentés tovább fűti azokat az aggályokat, hogy a fertőzöttek észrevétlenül terjeszthették a vírust közösségeikben. A miniszter elmondta, hogy az következő órákban értesítik azokat, akiknek a tesztje pozitív lett.

Az országban május eleje óta nem látott szinten van a fertőzöttek napi száma. A Robert Koch német közegészségügyi intézet (RKI) tájékoztatása szerint 1445 új esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában. A 83 millió lakosú Németországban 219 964 fertőzöttje és 9211 halálos áldozata van a koronavírusnak az RKI legfrissebb adatai szerint.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.