Katasztrófa

Bejrúti robbanás - Donald Trump részt vesz a nemzetközi videós donorkonferencián

Részt vesznek Libanon vezetői, Emmanuel Macron francia államfő és több más vezető politikus, illetve az európai intézmények képviselői is.

2020.08.08 14:29MTI

Donald Trump részt vesz a Libanon megsegítésére szervezendő, vasárnapra tervezett nemzetközi videós donorkonferencián - az amerikai elnök ezt péntek este a Fehér Házban tartott sajtókonferenciáján jelentette be.

Trump elmondta, hogy a videókonferencián részt vesznek Libanon vezetői, Emmanuel Macron francia államfő és több más vezető politikus, illetve az európai intézmények képviselői is.

"Mindenki segíteni akar" - fogalmazott Donald Trump, megemlítve, hogy péntek délután telefonon egyeztetett erről a francia államfővel.

Az elnök péntek délután a Twitteren arról is hírt adott, hogy - szintén telefonon - beszélt Michel Aun, libanoni államfővel is.

Az Egyesült Államok már csütörtökön megindította az első segélyszállítmányát a robbanás sújtotta Bejrútba. Frank McKenzie tábornok, az amerikai hadsereg Középső Parancsnoksága (Centcom) főparancsnoka aznap este jelentette be, hogy három katonai repülőgép élelmiszert, gyógyszert, palackozott vizet szállít Bejrútba, s az első gép már csütörtök este fel is szállt Katarból, az ottani amerikai légitámaszpontról. Pénteken délelőtt a USAID, az amerikai kormányzat nemzetközi fejlesztési hivatala adott ki közleményt arról, hogy 15 millió dollár értékű segélyt küld a libanoni fővárosba. Az amerikai szállítmány 50 ezer ember számára három hónapra elegendő élelmiszert és gyógyszert tartalmaz.

A sajtókonferencián Trump megemlítette azt is, hogy orvosok, ápolónők és mentősök egyaránt útnak indultak Bejrútba.

Trump bejelentette: augusztus 20-án a Fehér Házban fogadja majd Musztafa al-Kádimi iraki kormányfőt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.