Koronavírus-járvány

Könnyítéseket vezetnek be Izraelben a fertőzöttek növekvő száma ellenére

A jeruzsálemi Héber Egyetem szakemberei szerint a koronavírus-járvány fertőzési adatai azt mutatják, hogy Izrael lassan úrrá lesz a járvány második hullámán.

2020.07.31 14:30MTI

Könnyítéseket vezetnek be Izraelben a koronavírus-fertőzöttek növekvő száma ellenére, mert a szakemberek szerint csillapodik a járvány második hulláma, ugyanakkor a hadsereg veszi át a fertőzési láncolatok felgöngyölítését - jelentette a helyi média pénteken.

Eltörlik a kéthetes karanténkötelezettséget azoknál, akik "zöld", vagyis kevésbé fertőzött országokból utaznak be Izraelbe, így a Magyarországról érkezők számára is. Ez a változás várhatóan csak augusztus 16-ától lép életbe, mert hosszabb előkészítést igényel - jelentette a 12-es televízió.

A jeruzsálemi Héber Egyetem szakemberei szerint a koronavírus-járvány fertőzési adatai azt mutatják, hogy Izrael lassan úrrá lesz a pandémia második hullámán, kiegyenesedik az új fertőzések korábban növekedést mutató görbéje, és ha a lakosság követi az utasításokat, elsősorban a maszkviselésről, akkor remélhetőleg nem lesz szükség újabb korlátozásokra.

A koronavírus-járvány kezelésével ezen a héten megbízott Roni Gamzu professzor bemutatkozó beszédében megígérte, hogy ezentúl csakis logikus és követhető lépéseket hoznak a járvány megfékezése érdekében, miután korábban többször is egymásnak ellentmondó szabályozások születtek, amelyeket olykor egyik-napról a másikra visszavontak.

Gamzu bejelentette, hogy a hadsereg veszi át a fertőzési láncolatok felgöngyölítésének a munkáját, amit a katonai vezetők már március óta kértek Benjámin Netanjahu miniszterelnöktől.

Az adatok szerint a járvány elsősorban továbbra is több ultraortodox és néhány arab városban terjed, ahol a szűkösebb lakhatási körülmények nem teszik lehetővé a fertőzöttek házi-karanténját a nagy lélekszámú, sokgyerekes családok zsúfolt otthonaiban.

Gamzu ennek a gondnak a kezelésére a fertőzöttség mértéke alapján különböző színnel megjelölt, piros, narancs, zöld övezetekre osztaná az izraeli településeket, amelyekre fertőzöttségüknek megfelelő, helyi szabályok vonatkoznának.

Már az új járványügyi felelős égisze alatt változtatásokat vezettek be a gyógyultnak nyilvánításban, a pozitív teszt után legalább tíz és a tünetek megszűnte után három nappal az orvos tesztelés nélkül igazolást adhat ezentúl a gyógyulásról. A 12-es tévé beszámolója szerint ez sokaknak gondot okoz, mert munkahelyük továbbra is ragaszkodik a negatív koronavírusteszt-eredményhez.

Az egészségbiztosítók az új szabályozás alapján több ezer volt fertőzött számára feloldották a karantént. Korábban ehhez legalább 12 nap karanténra, és két negatív, a vírus jelenlétét ki nem mutató teszt eredményre volt szükség.

A magyarázat szerint a nemzetközileg is elfogadott álláspont alapján nagyon csekély annak az esélye, hogy egy tünetmentes vírushordozónál megjelenjenek a Covid-19 betegség tünetei kilenc vagy több nap elteltével.

A koronavírus-járvány második, június-júliusi hullámában a március-április-májusi első hullámnál jóval többen kapták el a koronavírus-fertőzést, de sokkal nagyobb arányban fiatalabbak, és így kevesebben betegedtek meg, mint az első hullám alatt. Az elmúlt hetekben naponta kétezer körül volt az újonnan felfedezett esetek száma.

Izraelben jelenleg az egészségügyi minisztérium honlapja szerint 26 080 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, csütörtökön 1785 új vírushordozót diagnosztizáltak. Pénteken 740-en feküdtek koronavírus okozta betegség miatt kórházban, 99 embert lélegeztetőgépen tartanak. A járvány kitörése óta 503-an haltak meg a SARS-CoV-2 vírus okozta okozta betegségekben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.