Közlekedés

Egy kastély udvarán és egy hetedik emeleti lakáson is keresztülvezet a Comarnic-Brassó autópálya terve

Újratervezésre van szükség, így leghamarabb 2026-ban készülhet el a hírhedt sztrádaszakasz.

2020.07.09 06:30ma.hu

Az Erdélyt Bukaresttel összekötő autópálya Brassó és Comarnic közötti szakaszának már régen készen kellene lennie, ám már lassan egy évtizede húzódik az ügy. A helyi lapok szerint azért, mert a szakemberek és döntéshozók - az egymás váltogató kormányok és szakminiszterek - mindent elszúrtak a projekttel kapcsolatosan, amit csak lehetett.

Az akutális közlekedési miniszter, Lucian Bode még kedd este a Digi24 hírcsatornán fejtette ki, hogy miért van szükség a tervek újrakészítésére. Állítása szerint a sztráda megvalósíthatósági tanulmánya nem volt megfelelően elkészítve, így az a Bușteniben található Cantacuzino-kastély udvarán és a tervezés óta felhúzott egyik ingatlan hetedik emeletén is keresztülvezet. Olyan építési engedélyeket bocsátottak ki időközben, amelyek akadályozzák az autópálya felépítését, ezért új útvonalat kell találni.

A Comarnic-Brassó közötti autópályát öt szakaszra osztották, a Comarnic közelében található 7 kilométeres szakaszt lesz a legkönnyebb megvalósítani, mert nem kell hozzá az Európai Bizottság engedélye. A többi szakasz újratervezését 24-30 hónap alatt végzik el a szakemberek, majd a szerződések aláírása után 3 évbe telik a kivitelezés - írta a Főtér.ro.

A szóban forgó sztráda azért fontos, mert népszerű hegyvidéki üdülőtelepeket tenne elérhetőbbé a bukarestiek számára, de építési költségei - éppen a domborzati viszonyok miatt - rendkívül magasak. Bode számítása szerint 1,2 milliárd euró forog kockán. Az is említésre érdemes, hogy az eredeti tervek szerint a szakasz működtetését részben magánvállalkozásokra bíznák.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.