USA

Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság szerint ismét végrehajthatnak halálos ítéleteket

Az alkotmánybíróság négy halálra ítélt személy ügyvédjeinek beadványára reagálva hozta meg a döntést.

2020.06.29 20:49MTI

Ismét végrehajthatnak szövetségi bíróságok által hozott halálos ítéleteket az Egyesült Államokban - döntött hétfőn a szövetségi legfelsőbb bíróság, amely az alkotmánybíróság szerepét tölti be.

Az alkotmánybíróság négy halálra ítélt személy ügyvédjeinek beadványára reagálva hozta meg a döntést, érvényben hagyva egy fellebbviteli bíróság ítéletét, amely engedélyezte a halálos ítéletek végrehajtását.

A négy elítéltre szövetségi bíróságok mondták ki a halálos ítéletet, gyilkosság miatt. Ügyvédjeik azonban azzal érveltek, hogy a halálos injekcióval történő kivégzést nem "szakszerűen", az előírt és halált okozó szereket nem megfelelően alkalmazva hajtják végre, s ezzel fizikai fájdalmat okoznak az elítéltnek. A halálos ítélet végrehajtását egy alsóbb fokú bíróság leállította, de ezt a döntést a washingtoni fellebbviteli bíróság semmisnek mondta ki április elején.

A szövetségi legfelsőbb bíróság hétfőn e fellebbviteli bíróság döntését hagyta érvényben. Az indoklásként nyilvánosságra hozott rövid szövegből kiderült: a négy liberális alkotmánybíró közül ketten inkább újabb fellebbviteli bírósági meghallgatást szorgalmaztak.

A négy elítéltet júliusban és augusztusban egy indianai szövetségi börtönben végzik majd ki.

Bár az egyes amerikai tagállamokban változatlanul hajtottak végre a helyi bíróságok által hozott halálos ítéleteket, de a szövetségi kormányzat 2003-ban - George W. Bush elnöksége idején - leállította a szövetségi bíróságok által hozott halálos ítéletek végrehajtását. Az ok az ítélet végrehajtásának módja miatt kirobbant vita volt.

William Barr igazságügyi miniszter azonban tavaly bejelentette: a Trump-kormányzat szorgalmazza a halálbüntetések újbóli végrehajtását. A tárcavezető a törvényes rend fenntartásának szükségességével indokolta a szándékot. Mint mondta: "tartozunk annyival az áldozatoknak és a családtagjaiknak, hogy végrehajtjuk az igazságügyi rendszerünk által hozott ítéleteket".

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.