Koronavírus

Megelőző karanténba került a szlovák államfő - negatív lett a teszt

Caputovának legalább péntekig karanténban kell maradnia, és hozzá hasonlóan preventív karanténba kerültek közeli munkatársai is.

2020.06.25 03:29MTI

Házi karanténba vonult Zuzana Caputová szlovák államfő szerdán, miután kiderült, hogy az elnöki hivatal egyik alkalmazottja kapcsolatba került egy olyan emberrel, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje - jelentette szerdán a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az elnöki hivatalra hivatkozva.

A hivatal tájékoztatása szerint Caputovának legalább péntekig karanténban kell maradnia, és hozzá hasonlóan preventív karanténba kerültek közeli munkatársai is.

Az elnöki hivatal később közölte, hogy mind Zuzana Caputovának, mind pedig a hivatal az ügyben közvetlenül érintett alkalmazottjának negatív lett az első koronavírus-tesztje.

Az államfő hivatalos programjait azonban így is ideiglenesen felfüggesztették, a hivatal közlése szerint addig, amíg a vírustesztet meg nem ismétlik. Caputovának szerdán Alexander Van der Bellen osztrák államfővel lett volna találkozója a szlovákiai Bazinban, ahol a tervek szerint a világjárvánnyal kapcsolatban kialakult helyzetről és az európai uniós helyreállítási alapról is egyeztettek volna.

Szlovákiában az elmúlt héten a korábbi hetekhez képest enyhe mértékben emelkedett, de továbbra is viszonylag alacsony szinten maradt a koronavírussal újonnan diagnosztizáltak napi átlaga, amely már mintegy két hónapja öt körül van.

A nemzeti egészségügyi információs központ honlapján szerdán közölt adatok szerint azonban kedden már 18 embernél mutatták ki a Covid-19 betegség kórokozóját, így mostanáig 1607 fertőzöttet vettek nyilvántartásba. Közülük hivatalosan 1448-at gyógyultnak nyilvánítottak. A kór hivatalos halálos áldozatainak száma 28, és eddig már több mint 203 ezer vírustesztet végeztek el.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.