Környezetszennyezés

Több mint 35 milliárd liter kezeletlen szennyvizet engedett a tengerbe az elmúlt években Koppenhága

Csak 2015-ben 120 olyan nap volt, amikor túlcsordult a koppenhágai szennyvízhálózat.

2020.05.28 16:47MTI

Több mint 35 milliárd liter kezeletlen szennyvizet engedett a tengerbe Koppenhága az elmúlt években.

A 2014 és 2018 közötti öt évben a Svédországot és Dániát elválasztó Öresund tengerszorosba 35,5 millió köbméter, vagyis 35,4 milliárd liter szennyvíz ömlött - idézi Hagen Olsennek, a dán környezetvédelmi hatóság munkatársának levelét az AFP hírügynökség.

A kezeletlen szennyvíz heves esőzések esetén a szennyvízcsatornából közvetlenül a nyílt tengerbe zúdul, a rendszer ugyanis nem bírja el a túlterhelést. A túlfolyás mértéke sokkolta a dán politikusokat és a környezetvédőket, akik az infrastruktúra javítását és a vízkezelési megoldások megújítását követelik.

A Ritzau dán hírügynökség szerint csak 2015-ben 120 olyan nap volt, amikor túlcsordult a koppenhágai szennyvízhálózat.

A környezetszennyezésre akkor derült fény, amikor kiderült, egy építkezési projekt előkészítése miatt a város engedélyt készül adni a HOFOR közművállalatnak arra, 290 millió liter kezeletlen szennyvíz Öresund-szorosba történő engedésére. A projekt vasárnap indult volna. Az emiatt kirobbant tiltakozások hatására a döntést októberre halasztották. Kijelöltek egy bizottságot, hogy döntsön a tervezett művelet esetleges betiltásáról, és konkrét megoldásokat javasoljon a problémára.

"Fontosnak érzem, hogy minden követ megmozgassak, mert abszolút biztos akarok benne lenni, hogy megtettünk minden lehetséges dolgot, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást" - írta Ninna Hedeager Olsen, Koppenhága alpolgármestere az aggódó koppenhágaiaknak eljuttatott e-mailjében.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.