Koronavírus-járvány

Három hónap után Barcelona megnyitotta a strandjait - videó

Hamarosan kinyithatnak a budapesti strandok is.

2020.05.21 04:10ma.hu

Közel 3 hónapos COVID19-lezárás után Barcelona megnyitotta strandjait. Amíg mindenki élvezi a szabadságot, addig a rendőrök járőröznek, hogy megakadályozzák a tömeges összejöveteleket. Budapesten is második szakaszába lépett a koronavírussal szembeni védekezés, így a fővárosban is hamarosan kinyithatnak a strandok. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. közleménye szerint a Palatinus, a Paskál, a pesterzsébeti, a csillaghegyi strand és a Római Strandfürdő május 30-án, a Pünkösdfürdői Strandfürdő pedig legkésőbb június 15-én nyitja meg kapuit.

Spanyolországban az egészségügyi minisztérium szerdai tájékoztatása szerint 95-en haltak bele a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta fertőzésbe az elmúlt egy napban.

A dél-európai országban már negyedik napja maradt száz alatt a napi halálozás, melyre utoljára több mint két hónapja, a járvány kezdetén volt példa. A koronavírus eddig 27 888 ember halálát okozta.

A regisztrált fertőzöttek száma 416-tal emelkedett egy nap alatt, összesen már elérte a 232 555-öt.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója madridi napi online sajtótájékoztatóján kitért arra, hogy csütörtöktől 6 éves kor felett mindenkinek kötelező lesz szájmaszk viselése a zárt nyilvános helyeken, szabad téren pedig abban az esetben, ha nem lehet betartani az előírt két méteres távolságot másoktól. Az intézkedést ezért nem lehetett korábban bevezetni, mert hiány volt maszkokból - tette hozzá.

A spanyol parlament szerda este várhatóan újból, immár ötödször meghosszabbítja a március 15-e óta érvényben lévő szükségállapotot, ezúttal június 7-ig.

A törvényhozásban zajló vita során Pedro Sánchez miniszterelnök bocsánatot kért a spanyoloktól a járványkezelésben elkövetett hibákért, amelyek szavai szerint a döntések sürgősségének és a válság rendkívüli méretének tudhatók be.

Spanyolországban két hete kezdték el fokozatosan lazítani a járványügyi korlátozásokat, és a tervek szerint négy fázisban június végéig országszerte feloldják az óvintézkedéseket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.