Koronavírus

Kórházépítésbe kezd Dagesztánban az orosz hadsereg

A helyi kórházak túlzsúfoltak, és nincs hol elhelyezni a hegyi falvak megfertőződött lakóit.

2020.05.19 12:33MTI

Egy kétszáz férőhelyes dagesztáni kórház megépítésének tervét jelentette be az orosz védelmi minisztérium, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök az egészségügyi és a katasztrófaelhárítási tárcával együtt sürgős fellépésre utasította a köztársaságban kialakult Covid-19-járványhelyzet miatt - közölték kedden orosz napilapok.

Ahmat Abdulajev dagesztáni mufti a köztársasági vezetés és társadalmi szervezetek Putyinnal folytatott hétfői tanácskozásán azt mondta, hogy a helyi kórházak túlzsúfoltak, és nincs hol elhelyezni a hegyi falvak megfertőződött lakóit. Az orosz elnök kifejezte reményét, hogy a muszlimok Dagesztánban a hagyományaik ellenére otthonaikban, szűk családi körben fogják megünnepelni a ramadán szombaton esedékes befejeződését.

Dzsamaludin Gadzsiibragimov dagesztáni egészségügyi miniszter korábban azt állította, hogy közösségben szerzett (bakteriális) tüdőgyulladásban és koronavírus-fertőzésben 657-en haltak meg a köztársaságban. Gadzsiibragimov szerint a köztársaságban 13 697-en szenvednek tüdőgyulladásban, az ellene és a Covid-19 elleni közdelemben pedig 40 egészségügyi dolgozó vesztette életét.

Dagesztánban, a hivatalos összesítés szerint az ötödik legfertőzöttebb oroszországi régióban a kedden nyilvánosságra hozott adatok szerint a kimutatott fertőzések száma az elmúlt nap alatt 93-mal 3553-ra, a halottaké 3-mal 32-re, a gyógyultaké pedig 196-tal 2003-ra emelkedett.

Az orosz haderő május 15-ig 16 multifunkcionális egészségügyi központot épített fel rohamtempóban Kalinyingrádtól Kamcsatkáig a Covid-19 elleni védekezés jegyében, összesen 1600 férőhellyel. A Dagesztánban felhúzandó típuskórház ugyanolyan lesz, mint amilyet Habarovszkban és Podolszkban létesítettek.

A védelmi tárca keddi közleménye szerint a hadsereg egy száz férőhelyes tábori kórházat hozott létre Covid-19-fertőzött aranybányászok számára a szibériai Krasznojarszki terület Jeruda községében. A létesítménynek saját aneszteziológiája, intenzív kezelési és fertőző osztálya, valamint laboratóriuma van. A kórház, amely ezer férőhelyesre lesz bővíthető, jelenleg négy lélegeztetőberendezéssel rendelkezik.

A Poljusz elnevezésű cég olimpiagyinszki bányászati és ércdúsító üzemének 866 alkalmazottjánál állapítottak meg koronavírus-fertőzést a hétfőn közölt adatok szerint. A teszt további mintegy 2790 ember estében negatívnak bizonyult. Az üzemben a termelést nem állították le.

Oroszországban a kedden közölt hivatalos adatok szerint egy nap alatt 9263-mal 299 941-re növekedett az igazolt Covid-19-fertőzések száma, ami 3,2 százalékos napi növekményt jelent. A halálozások száma 115-tel 2837-re, a gyógyulásoké 76 130-ra emelkedett.

A járvány kezdete óta több mint 7,35 millió, az elmúlt nap alatt pedig több mint 205 000 tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 267 663 embert tartanak megfigyelés alatt.

Putyin kedden rendelettel helyezte vissza miniszterelnöki jogkörébe a Covid-19-fertőzésből felgyógyult Mihail Misusztyin miniszterelnököt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.