Járvány

Koronavírus - Németországban és a Benelux-államokban is nő a fertőzöttek száma

Németországban átlépte a 30 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma.

2020.03.25 10:49MTI

A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint szerda délelőtt 32 991 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 3935-tel - 13,5 százalékkal - több az egy nappal korábbi 29 056-nál.

A növekedés mértéke jelentősen elmarad az előző héten megfigyelt 30 százalék körüli szinttől. Ez arra utal, hogy lassul a járvány, ami létfontosságú az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének fenntartásához.

Azonban a vírus terjedése így is szinte felmérhetetlen teher a német társadalmon és gazdaságon. A szövetségi kormány pótköltségvetést készített, a javaslat vitája szerdán kezdődött a szövetségi parlamentben (Bundestag). A kormány minden eddiginél nagyobb, 156,3 milliárd eurós (54,6 ezer milliárd forintos) hiánnyal számol.

Olaf Scholz pénzügyminiszter a parlamenti vitában a válságkezelés költségének nagyságrendjét érzékeltetve rámutatott: a pótköltségvetésben tervezett deficit majdnem akkora, mint az eredeti, még a járvány előtt készített költségvetés kiadási oldalán szereplő 362 milliárd euró 50 százaléka. Más út viszont nincs, most minden erőt a járvány hatásainak ellensúlyozására kell összpontosítani. "Nehéz hetek állnak előttünk, amelyeket csak úgy tudunk átvészelni, ha szolidárisak vagyunk egymással" - mondta a miniszter.

A társadalmi gondokat jelzi, hogy megkezdődött a vita az idei érettségiről. Az oktatás tartományi hatáskör, így akár az is előfordulhat, hogy mind a 16 tartomány más-más megoldást alkalmaz majd. Ez igen helytelen lenne, és "megásná a föderális oktatási rendszer sírját" - nyilatkozott Christian Piwarz szászországi oktatási és kulturális miniszter, reagálva schleswig-holsteini kollégája, Karin Prien javaslatára, miszerint a tartomány iskoláiban az idén ne vizsgáztassák a tanulókat, hanem az utóbbi évek eredményei alapján állítsák ki az érettségi bizonyítványt.

Belgiumban szerdán, a délben bejelentett új adatok szerint, 668-cal lett több a fertőzött 24 óra leforgása alatt, így a fertőzöttek száma közelít az 5000-hez. A La Libre Belgique című belga napilap arról számol be, hogy a kórházi ápolásra felvettek száma csökkenőben van. 56 új haláleset történt szerda délig, így a Covid-19 betegségben elhunytak száma összesen 178 az országban.

Hollandiában a közegészségügyi szolgálat közleménye szerint, a vírus terjedése lelassult, a kormány korlátozó intézkedéseinek köszönhetően. A szolgálat igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a kezdeti becslések szerint lassul a járvány terjedésének üteme, a fertőzöttek számának exponenciális növekedése megállt. Hollandiában szerda virradóra 811-gyel nőtt a fertőzöttek, és 24 óra leforgása alatt 63-mal a halottak száma. Az országban összesen 5560 fertőzött van, valamint 276-an hunytak el a koronavírus-járvány okozta megbetegedésben, és 461-en gyógyultak ki belőle.

Luxemburgban, ugyancsak szerdán a fertőzöttek száma átlépte az ezret, a félmillió lakosú országban 1099 fertőzött van. Xavier Bettel miniszterelnök a nap folyamán tart országos sajtótájékoztatót az új intéz

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.