Segítség

Ausztrál tűzvész - Varsóban átadták a lengyel tűzoltók által összegyűjtött támogatást

Közel 36 millió forintnak megfelelő, egy dél-lengyelországi község önkéntes tűzoltói által kezdeményezett jótékonysági akcióban összegyűjtött összeget adtak át csütörtökön a varsói elnöki palotában Ausztrália nagykövetének.

2020.02.13 15:58MTI

Az ünnepélyes átadáson részt vett Andrzej Duda lengyel államfő is.

A gyűjtést a 2 és fél ezres Poreba Spytkowska faluban működő önkéntes tűzoltó alakulat hirdette meg január elején, így akarván szolidaritást vállalni a tüzekkel küzdő ausztráliai kollégáikkal. A kezdeményezésnek váratlanul nagy, egész Lengyelországra kiterjedő visszhangja lett, egy hónap alatt több mint 450 ezer zloty (mintegy 36 millió forint) gyűlt össze.

A dél-lengyelországi tűzoltók adománya része lesz az ausztráliai nemzeti parkokról gondoskodó alapítvány (FNPW) közreműködésével zajló gyűjtésnek, amelyet a lengyelek szolidaritásvállalási igényeire reagálva Ausztrália varsói és Lengyelország canberrai nagykövetsége szervezett.

Az FNPW az adományokból elindítja a Kosciuszko Nemzeti Park felújítását a tűzvészben a legnagyobb károkat szenvedett Új-Dél-Wales államban. A nemzeti parkot a lengyel-ausztrál kapcsolatok egyik jelképének tartják.

Szeptember óta a most lecsillapodó bozóttüzek több mint 12 millió hektárnyi területet perzseltek fel Ausztrália déli és keleti részén, legkevesebb 33 ember és több mint egymilliárd állat halálát okozva, és mintegy 3 ezer otthont elpusztítva. A tűzvész által érintett térségek vadvilágának megóvására az ausztrál kormány januárban 50 millió ausztrál dollárt (10,4 milliárd forint) különített el.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.