Gyász

Nemzeti gyásznapot hirdettek Csehországban a cseh szenátus elhunyt elnökének tiszteletére

Legutóbb tavaly október 12-én Karel Gott világhírű cseh énekes elhunyta alkalmával hirdettek nemzeti gyárnapot Csehországban.

2020.01.27 13:15MTI

Nemzeti gyásznap lesz jövő hétfőn, február 3-án Csehországban a parlament felsőházának váratlanul elhunyt elnöke, Jaroslav Kubera tiszteletére - döntött hétfőn a cseh kormány.

A 72 éves politikus január 20-án a nyugat-csehországi Teplicében, otthonában hunyt el. Váratlan halálát egészségi problémák okozhatták - jelentette be Sue Nguyen, a szenátus szóvivője.

Jaroslav Kubera családja elutasította az állami temetést, a szenátusi elnököt családi körben helyezik végső nyugalomra. A népszerű politikus tiszteletére azonban február 3-án Teplicében és Prágában is hivatalos búcsúrendezvényt tartanak.

A nemzeti gyásznapon az állami és önkormányzati hivatalok épületein országszerte kitűzik a fekete lobogót, és félárbócra engedik az állami zászlókat.

Jaroslav Kubera az ellenzéki jobboldali Polgári Demokratikus Párt (ODS) tagjaként egyike volt a legismertebb cseh politikusoknak. A kilencvenes évek második fele óta volt szenátor, és 2018 novemberében megválasztották a testület elnökévé, amely az államfői poszt után a második legmagasabb közjogi tisztség. Korábban, 1994 és 2018 között Teplice város polgármestereként volt tevékeny. Polgármesterként rendszeresen támogatta a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének helyi egyesületét.

Legutóbb tavaly október 12-én Karel Gott világhírű cseh énekes elhunyta alkalmával hirdettek nemzeti gyárnapot Csehországban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.